La fisioteràpia activa juga un paper fonamental en la recuperació completa del cos, mitjançant tècniques d’exercici físic

Fisioteràpia Activa

Sovint solem relacionar la fisioteràpia amb tècniques que permeten curar dolors corporals. Però a la pràctica la fisioteràpia és una disciplina que va molt més enllà del dolor, i que també té una vessant activa. A l’hora de definir què és la fisioteràpia trobem moltes definicions. En aquest article mirarem de definir la fisioteràpia en termes concrets i explicarem la importància de la fisioteràpia activa.

Podem entendre la fisioteràpia com una disciplina de la Salut que ofereix una alternativa terapèutica per pal·liar símptomes de dolències corporals mitjançant diferents tècniques. Des de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) es defineix la fisioteràpia com “l’art i la ciència del tractament mitjançant l’exercici terapèutic i agents físics com la calor, el fred, la llum, l’aigua, el massatge i l’electricitat”. Aquesta definició de l’OMS introdueix el concepte “exercici terapèutic”. Es tracta d’un concepte que explica el perquè de la importància de la fisioteràpia activa. Així, des d’Oreka Mataró ens mostrem convençuts que la fisioteràpia és una disciplina que també ha de contemplar la implicació i l’exercici terapèutic del pacient.

Aquesta implicació activa del cos en qualsevol procés de fisioteràpia es fa evident en el món de l’esport. En canvi, en altres dolències físiques la tasca activa en el procés de recuperació, sovint, acaba en un segon pla. Des d’Oreka Mataró considerem que per aconseguir una recuperació completa del cos, la rehabilitació activa juga un paper fonamental.  D’aquesta manera, la fisioteràpia activa suposa una tècnica que es pot utilitzar en gairebé qualsevol dolència, ja sigui muscular o esquelètica.

Els beneficis de la fisioteràpia activa

Els beneficis de la rehabilitació activa són nombrosos ja que impliquem el cos del pacient en el procés de recuperació.  Al cap i a la fi, la fisioteràpia busca una recuperació plena de la funcionalitat de les persones. I per aconseguir-ho, sovint és imprescindible la implicació activa del pacient.

Però per què és tan necessària la rehabilitació activa durant qualsevol procés de fisioteràpia? En primer lloc, perquè l’esport i el moviment és salut. Al menys així ho assegura l’OMS, que detecta una sèrie de beneficis de mantenir el cos actiu. Entre aquests beneficis figura la millora del funcionament muscular i cardiorrespiratori i la millora de la salut òssia i funcional.

Però si analitzem els efectes de l’aplicació de tècniques de fisioteràpia activa encara podem desgranar més beneficis:

Beneficis funcionals:

En primer lloc, la fisioteràpia activa genera beneficis funcionals per al nostre cos. En moltes dolències, comptar amb una estructura muscular forta permet mantenir l’estabilitat de zones afectades.

Beneficis anímics:

Des d’Oreka Mataró som conscients que qualsevol patologia o dolència corporal suposa un greuge pel benestar de la persona. A més, el procés de rehabilitació a vegades és feixuc i pot afectar a l’estat anímic del pacient. Tanmateix, la fisioteràpia activa permet exposar al pacient gradualment al dolor i implicar-lo en el procés de rehabilitació. Això fa que la rehabilitació activa s’hagi mostrat eficaç per disminuir l’estrès, la depressió i la fatiga.

Recuperació plena

D’altra banda, la fisioteràpia activa permet retornar la màxima funcionalitat possible al cos. A més, no només permet eliminar els focus del dolor, sinó que condiciona el cos a nivell físic. Una bona recuperació activa ens permetrà comptar amb un cos més ben preparat a nivell físic. I això comportarà menys risc de patir noves patologies, ja siguin esquelètiques o musculars.

 

Per a quines patologies és idònia la fisioteràpia activa?

Com ja hem dit, la rehabilitació activa és una eina efectiva per lluitar contra diferents alteracions funcionals del nostre cos. Entre elles, destaca el dolor cervical, el dolor lumbar i el dolor toràcic. També podem aplicar tècniques de fisioteràpia activa per a la fibromiàlgia, l’artrosi o l’artritis, així com afectacions d’esquena, com les protrusions discals o les hèrnies discals.

D’altra banda, la rehabilitació activa també és indispensable en lesions vinculades al món de l’esport, com la ruptura de lligaments creuats, la ruptura de menisc o els esquinços. De fet, des d’Oreka Mataró recomanem la fisioteràpia activa per a gairebé qualsevol dolència musculoesquelètica.

L’equip  humà d’Oreka Mataró treballa per oferir programes de recuperació als seus pacients. Aquests programes s’adapten a les necessitats i capacitats de cadascú i sempre recomanem aprofitar la rehabilitació activa per adquirir hàbits saludables respecte el nostre cos. Al cap i a la fi, la fisioteràpia no només cura dolències, sinó que condiciona el cos a nivell físic i funcional perquè mostri la seva millor versió. Pren partit del teu cos i suma’t a la fisioteràpia activa!