L’estrenyi o grinyolament de les dents durant les hores de son, denominat bruxisme, és un dels trastorns més freqüents de l’articulació temporomaindibular (ATM). Es calcula que el bruxisme afecta un 20% del a població espanyola, i es tracta d’un trastorn molt prevalent que es pot tractar a través de la fisioteràpia i l’osteopatia. El bruxisme afecta més als joves i tendeix a disminuir-se al llarg dels anys.

Tot i que el fenomen més freqüent és el bruxisme nocturn, produït durant les hores del son, en alguns casos també es pot manifestar durant a vigília del son. En aquest article, des d’Oreka Mataró analitzem els símptomes i afectacions del bruxisme, així com els tractaments existents en la fisioteràpia i l’osteopatia per combatre’l.

Símptomes i diagnòstic del bruxisme

La principal font d’aparició del bruxisme el trobem en l’estrès i l’ansietat. Tanmateix, també poden existir altres causes, com les mossegades asimètriques, els hàbits de son inadequat, els problemes en l’articulació temporomandibular o el consum de substàncies com drogues, medicaments, tabac o alcohol.

D’altra banda, entre els principals símptomes que apareixen amb el bruxisme podem destacar els següents:

  • Mal en la zona mandibular al menjar o al parlar.
  • Aparició de contractures en la zona mandibular.
  • Dolor en la zona cervical i les espatlles.
  • Increment de la rigidesa de la mandíbula.
  • Desgast de les dents.
  • Mal de cap

El dolor en la zona mandibular i l’aparició de contractures en els músculs adjacents acostuma a ser el símptoma més recurrent. Tanmateix, sense un bon tractament de fisioteràpia, el dolor causat pel bruxisme també pot afectar a la zona cervical i les espatlles.

Com combatre el bruxisme a través de la fisioteràpia i l’osteopatia

Degut a que el bruxisme és un trastorn multifactorial, el tractament a través de la fisioteràpia i l’osteopatia també l’aborda des de diferents àrees. Dins de la fisioteràpia i l’osteopatia existeixen nombroses tècniques per abordar el bruxisme. Entre elles, podem destacar les següents:

  • Massatges: Els massatges duts a terme per la fisioteràpia permeten reduir el dolor causat pel bruxisme i incrementar el ventall de moviment de la nostra mandíbula.

 

  • Mobilitzacions articulars. El primer objectiu de la fisioteràpia en el tractament del bruxisme és reduir el dolor causat per l’alteració. A Oreka Mataró realitzem mobilitzacions articulars, seguint els moviments de l’articulació per alleugerir el dolor. D’altra banda, les mobilitzacions articulars també serveixen per ajudar a la disminució de la isquèmia local.

 

  • Estirament i reeducació postural de la mandíbula. La reeducació postural de la nostra boca és essencial per reduir les contractures dels músculs mossegadors. Els estiraments ens serveixen per retornar a la mandíbula a la seva posició natural.

 

  • Punció seca. En alguns casos, des de la fisioteràpia podem utilitzar la punció seca sobre els músculs mossegadors. Aquesta tècnica ens permet disminuir el dolor i millorar la funcionalitat de la mandíbula, la seva obertura i la seva posició natural.

 

El tractament del bruxisme a través de la fisioteràpia no  només permet reduir el dolor causat pel trastorn, sinó que també és eficaç per fer tornar la mandíbula a la seva posició natural. En les nostres instal·lacions de fisioteràpia i osteopatia de Mataró t’ajudarem a combatre aquest trastorn tan molest.

Consulta’ns per a més informació! 

 

Bibliografia:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18557915/

https://gredos.usal.es/handle/10366/143707