La inestabilitat crònica de turmell és una afecció que es produeix arrel d’una lesió al turmell que no s’ha curat de forma correcte. És el resultat d’un problema als lligaments arrel d’un esquinç en aquesta part del cos. Aquesta afecció, pot provocar que el turmell pateixi més esquinços en un futur o falta de fortalesa a l’esport o la vida diària.

Com a experts en fisioteràpia i osteopatia, a Oreka, us recomanem en un primer terme que es tractin els esquinços com es deu. Si ara mateix estàs patint els efectes de la inestabilitat crònica del turmell o creus que pots tenir-la, en aquest article t’explicarem els símptomes, les causes i la recuperació per a tenir una vida més saludable.

 

¿Quins símptomes presenta la inestabilitat crònica del turmell?

Es pot produir una inestabilitat crònica del turmell degut a una inestabilitat funcional, a una inestabilitat mecànica o a ambdues. La inestabilitat funcional esta més relacionada a la sensació d’inestabilitat, degut a problemes neuromusculars o a un dèficit propioceptiu.
La inestabilitat mecànica es deguda a l’alteració de les fibres lligamentoses del turmell (esquinç).

Els pacients d’inestabilitat crònica de turmell solen tenir els següents símptomes amb major o menor grau:

 • Debilitat al turmell: tant a l’hora de fer esport com en el dia a dia poden notar que la propensió a patir torçades o fer passes en falç s’incrementa.
 • Dolor: els pacients amb inestabilitat crònica del turmell poden notar dolor al realitzar activitat física amb diferents graus d’intensitat.
 • Cremor: es pot presentar la zona sobrecarregada.
 • Notar la zona “encartonada”.

Causes de la inestabilitat crònica del turmell

Com hem comentat a l’inici de l’article, la inestabilitat crònica del turmell succeeix quan hi ha un estirament o una esquinçada de les parts toves dels lligaments que s’encarreguen de mantenir unides les articulacions del turmell juntament amb les altres estructures, és a dir, s’origina un esquinç.

Tanmateix, és cert que hi ha diferents casuístiques que poden portar-nos a una dolenta recuperació d’un esquinç de turmell:

 • Obesitat: patir sobrepès fa que augmentin les possibilitats d’una dolenta recuperació del turmell.
 • Per la forma de caminar: una mala postura, desequilibris mecànics, poden produir inestabilitat crònica del turmell.
 • Falta de força muscular: és molt important que després d’un esquinç s’enforteixin els músculs adjacents als lligaments del turmell ja que ajudaran a la curació del mateix i a disminuir el risc de patir inestabilitat crònica del turmell.
 • Falta de mobilitat al turmell lesionat.
 • Disfuncions suprajacents al turmell com el genoll, el maluc o la pelvis.

Recuperació de la inestabilitat crònica del turmell

A Oreka centre de fisioteràpia i osteopatia a Mataró, recomanem diferents maneres per a la curació de la inestabilitat crònica del turmell. Com podem ajudar-te?

 • Mitjançant fisioteràpia i osteopatia t’ajudarem a millorar el dolor utilitzant teràpia passiva i/o activa segons la fase de la lesió.
 • En aquest sentit, l’exercici controlat i vigilat pels nostres especialistes t’ajudarà al retorn de la pràctica esportiva més ràpidament.
 • Una de les causes de la inestabilitat crònica del turmell és l’obesitat. Amb el nostre equip de nutricionistes i experts en preparació física realitzarem un pla especialment per a tu.

 

Bibliografia

Cruz-Díaz, David. Inestabilidad crónica de tobillo: tratamiento mediante movilizaciones articulares y un programa de entrenamiento propioceptivo. Validación de la versión española del cuestionario “Cumberland Ankle Instability Tool”, 2013. 148 p. [http://hdl.handle.net/10953/519]

M. Arroyo-Hernández, M. Mellado-Romero, P. Páramo-Díaz, L. García-Lamas, J. Vilà-Rico  Chronic ankle instability: Arthroscopic anatomical repair

Romero-Cruz, JA Ramírez-Salgado CU, de la Cruz-Honorato E, et al. Estudio comparativo entre el tratamiento quirúrgico vs conservador en la inestabilidad crónica de tobillo. Acta Ortop Mex. 2003;17(5):237-242. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=5945