Un esquinç de turmell és una lesió que consisteix en l’estirament o esquinçament de les parts toves dels lligaments que s’encarreguen de mantenir units els ossos del turmell. Aquest estirament excessiu dels lligaments produeix una afectació, causant dolor en la part afectada.

La majoria d’esquinços es produeixen per torçades de peu, principalment afectant al lligament lateral extern. Les afectacions d’esquinç de turmell en el lligament deltoide (intern) son molt menys freqüents, ja que es troba menys exposat a la inestabilitat del peu. L’esquinç de turmell es tracta d’una lesió molt comú en la societat, i la seva gravetat i afectació depèn de la seva intensitat. En tot cas, un bon estat dels lligaments és clau per comptar amb una bona mobilitat i estabilitat. En aquest article, des d’Oreka Mataró us expliquem com pot ajudar la fisioteràpia i/o osteopatia a aconseguir una recuperació plena de l’esquinç de turmell.

Esquinç de turmell: tipus i símptomes

L’esquinç de turmell és una lesió molt habitual dins les activitats diàries de les persones, i en especial entre els esportistes. Identificar un esquinç de turmell és fàcil ja que s’acostuma a produir degut a una torçada del peu al recolzar-lo des del terra. Els símptomes més recurrents són el dolor moderat en els lligaments del turmell, debilitat en el peu a l’hora de caminar, inflamació del turmell, aparició d’hematomes, rigidesa articular i dificultat al recolzar el peu afectat al terra.

Segons l’afectació de la lesió, podem distingir tres tipus de graus d’esquinç de turmell:

Esquinç de turmell de grau I:

L’esquinç de turmell de grau I es considera una lesió lleu deguda a un sobre estirament dels lligaments que uneixen els ossos del turmell. A l’esquinç de turmell de grau I poden aparèixer micro- trencaments, però difícilment apareix inflamació o hematomes.

Esquinç de turmell de grau II:

Si l’afectació es major parlem d’esquinç de grau II. En aquest cas, el grau d’afectació és moderat i existeix un trencament parcial del lligament. Acostuma a aparèixer dolor moderat, que s’incrementa al recolzar el peu en el terra. Es pot presentar dificultat per poder caminar i aparèixer inflamació en la part del turmell.

Esquinç de turmell de grau III:

En el cas de l’esquinç de turmell de grau III es considera una lesió greu. Es caracteritza per presentar un trencament complet del lligament. En el cas dels esquinços de turmell de grau III, es presenta un dolor acusat que impedeix posar el peu en el terra. S’acostuma a produir una gran inflamació i l’aparició d’hematomes.

Com tractar un esquinç de turmell a través de la fisioteràpia

Es calcula que l’esquinç de turmell aglutina el 25% de les lesions d’activitats esportives, i que el 75% de les lesions de turmell es tracten d’esquinços. Davant d’un esquinç de turmell, la fisioteràpia / osteopatia és un gran aliat per aconseguir una rehabilitació completa. A part de l’esport, els altres factors de risc per patir un esquinç de turmell són el sobrepès, la condició física i l’atròfia muscular peroneal, entre altres.

El tractament realitzat des de la fisioteràpia per recuperar un esquinç de turmell dependrà del grau d’afectació de la lesió. En tot cas, la fisioteràpia /osteopatia té les següents finalitats en lesions d’esquinç de turmell.

  • Disminuir el dolor
  • Disminuir la inflamació i l’edema.
  • Afavorir la recuperació del lligament afectat.
  • Afavorir la rehabilitació de la musculatura afectada.
  • Afavorir la rehabilitació de la zona del turmell.

A Oreka Mataró, davant un pacient que presenta dolor en el lligament del turmell, la primera fase sempre és l’exploració clínica. Els nostres fisioterapeutes i osteòpates a Mataró realitzen diferents tècniques per determinar el grau d’afectació de l’esquinç de turmell.

Un cop determinat el grau d’afectació, s’estableix un tipus de tractament o altre. En tots ells, la finalitat de la fisioteràpia / osteopatia en els esquinços de turmell passa per guanyar amplitud de moviment articular, enfortir els músculs i restablir el sentit d’equilibri i coordinació muscular articular, entre altres. A Oreka Mataró, el nostre equip de fisioterapeutes / osteòpates realitza una avaluació exhaustiva de l’estat del pacient i escull el millor tractament per aconseguir una recuperació completa.

Consulta’ns per a més informació!

 

Bibliografia:

  1. Ríos-Lunaa, M. Villanueva Martínezb, J. Pérez-Caballerc, F. Villegasa; Tratamiento conservador de las lesiones ligamentosas agudas del tobillo: https://www.elsevier.es/es-revista-revista-espanola-cirugia-ortopedica-traumatologia-129-articulo-tratamiento-conservador-lesiones-ligamentosas-agudas-13066227