El trencament del tendó d’Aquil·les sol donar-se per un augment de la pressió exercida sobre el tendó, situat en la part posterior del panxell. Normalment sol passar a persones que practiquen esport de manera habitual, no obstant això, una caiguda o una mala trepitjada pot provocar el trencament.

Es tracta d’un tendó fort i fibrós que pot trencar-se totalment o parcialment, produint-se un esquinçament. Quan passa, les persones solen notar un espetec precedit d’un dolor agut en la zona.

En aquest article us parlarem de la importància de la rehabilitació primerenca del taló d’Aquil·les a la clínica Oreka de Mataró, combinant sistemàticament tècniques de fisioteràpia esportiva, rehabilitació activa i esport personalitzat. En qualsevol cas, abans d’acudir a la teràpia fisiorehabilitadora és important assistir al metge perquè us faci les proves pertinents (radiografies, ecografies, TAC…) amb l’objectiu de conèixer l’abast de lesió.

 

Les claus de la rehabilitació del trencament del taló d’Aquil·les a Oreka

A Oreka Mataró som un centre especialitzat en el tractament i rehabilitació de lesions esportives i, com a tal, ens hem trobat amb molts casos de trencament del tendó d’Aquil·les.

Depenent de la gravetat de la lesió i diversos factors mèdics, el traumatòleg podria decidir que la millor opció per a la curació del tendó sigui una operació quirúrgica. Aquesta operació consisteix en la unió del tendó si fa falta reforçant-lo amb altres tendons.

En el centre de fisioteràpia i osteopatia Oreka tenim en compte la següent metodologia rehabilitadora primerenca a nivell estàndard, però que s’adapta a les necessitats dels pacients:

Càrrega primerenca

Realitzar exercicis personalitzats de càrrega primerenca ens assegura un enfortiment de la part danyada del tendó i els músculs i articulacions circumdants. Els beneficis són:

  • Millor reparació dels teixits.
  • Menor allargament del tendó.
  • Disminució exponencial d’un nou trencament del tendó d’Aquil·les.
  • Enfortiment ràpid del call del tendó.

Objectius rehabilitadors del tendó d’Aquil·les en les primeres setmanes

Durant les primeres 6 i 8 setmanes després d’un trencament total del tendó d’Aquil·les promourem la recuperació del tendó minimitzant l’allargament d’aquest, l’atròfia muscular i infeccions en la zona. La fisioteràpia esportiva aplicada pels experts d’Oreka serà clau per a la reducció del dolor.

Durant aquest temps es realitzaran exercicis personalitzats al pacient. Normalment es recomana la flexió plantar isomètrica en la pròpia bota elevadora del taló, l’elevació del taló estant assegut i exercicis intrínsecs del peu.

Què hem de fomentar?

Quan afrontem la rehabilitació primerenca del trencament del tendó d’Aquil·les, aquesta no ha de suposar un límit per a deixar d’exercitar les altres parts del cos que no estan lesionades. Mantenir una bona condició física és important per a evitar la morbiditat, no perdre les rutines si fem exercici habitualment i mantenir-se en un bon estat d’ànim.

Què hem d’evitar?

És molt important evitar la dorsiflexió del peu, és a dir, evitar que els dits del peu s’acostin al barb, disminuint l’angle entre el dors del peu i la cama. Això pot provocar un allargament del tendó, alguna cosa que hem d’evitar costi el que costi ja que empitjora la lesió i la rehabilitació s’estén en el temps de manera innecessària.

És de gran importància recalcar que tota aquesta metodologia de rehabilitació ha d’estar coordinada per un professional. En cap cas ha de fer-se sense la supervisió de persones qualificades. En aquest sentit, a Oreka som especialistes en fisioteràpia esportiva i t’oferirem la rehabilitació primerenca que necessites per a recuperar-te de la forma més indolora i ràpida del trencament del taló d’Aquil·les.

 

Si desitges més informació sobre els nostres tractaments posa’t en contacte amb nosaltres