Des d’Oreka et proposem la curació de l’esquinçament muscular amb rehabilitació activa, exercici físic, fisioteràpia i osteopatia. El nostre objectiu és la rehabilitació de la part afectada mitjançant el moviment controlat i mantenir a ratlla el dolor. Pensa que els esquinçaments muscular es poden curar, poden trigar més o menys depenent de la gravetat, però podràs tornar a fer exercici de manera normal.
Què és un esquinçament muscular?
L’esquinçament muscular es produeix quan es danyen les fibres musculars degut a quan la força aplicada al teixit genera una tensió o un esforç major del que pot suportar. Normalment és habitual que passi en moviments d’acceleració i desacceleració.
Quan estirem un esquinçament muscular repetim el mecanisme pel qual s’ha produït la lesió, per tant, en un primer moment no és recomanable. A Oreka utilitzem una sèrie de fases per les que ha de passar el pacient per a arribar a la curació total i, encara que els estiraments en formen part, primer hem de passar per altres fases de curació.
Classificació dels esquinçaments musculars:
- Grau I (lleu): menys del 5% de les fibres trencades, inflamació mínima (el dolor i l’augment de la sensibilitat apareixen al dia següent), no es perd força ni mobilitat. El temps de recuperació és d’entre 7 i 21 dies.
- Grau II (moderat): esquinçament parcial (50% aproximadament), dolor important i inflamació associada, disminució evident de la força i de la funcionalitat amb un temps de recuperació d’entre 2 i 3 mesos.
- Grau III (greu): ruptura completa, inflamació i dolors intensos, pèrdua completa de la força i de la funcionalitat. Temps de recuperació d’un 6 mesos o més amb una possible cirurgia associada.
Fases de curació dels esquinçaments musculars
Sigui del grau que sigui l’esquinçament muscular tots ells passen per aquestes fases del procés de curació. Només canvia la velocitat a la que el cos és capaç de regenerar les fibres musculars danyades gràcies a l’entrenament supervisat i la fisioteràpia.
Fase 1 de l’esquinçament muscular
Degeneració i inflamació. Ruptura i necrosi de les miofibril·les amb una resposta inflamatòria que inclou la formació d’hematomes i la coagulació de la sang dintre del teixit muscular. Hem d’evitar el repòs absolut i l’aplicació de gel.
Fase 2 de l’esquinçament muscular
Comença la regeneració. Fagocitosi del teixit necròtic, activació i proliferació de les cèl·lules satèl·lit, inici de la regeneració de les miofibril·les i formació del teixit cicatricial. A aquesta etapa podem començar amb la mobilització i la càrrega per a beneficiar el procés de curació, tingues en compte els consells de fisioteràpia que podem oferir-te des de la Clínica Oreka.
Fase3 de l’esquinçament muscular
Remodelació del teixit muscular. Maduració de les miofibril·les, reorganització del teixit cicatritzat i possibles fibrosis. En aquest punt hem de realitzar exercicis controlats d’enfortiment.
Rehabilitació dels esquinçaments musculars a Oreka
A Oreka combinem la fisioteràpia i l’osteopatia amb tècniques d’entrenament personalitzat i rehabilitació activa per a curar per complet els esquinçaments musculars. La fisioteràpia i l’osteopatia t’ajudaran a reduir el dolor mentre que la rehabilitació i l’exercici et permetran tornar a la normalitat el més aviat possible.
Cada persona és un món i a Oreka estudiem cada cas d’esquinçament muscular per separat i escollim la millor opció, però aquí proposem una proposta de rehabilitació d’esquinçaments musculars:
- Mobilització primerenca i repòs relatiu: En un primer moment reduirem l’activitat per a no incrementar la lesió i a la vegada començarem a iniciar moviments actius lleugers per a promoure la rehabilitació activa.
- Recuperació del rang de moviment: En aquesta fase ens centrem en augmentar els rangs articulars amb lleugers estiraments actius. Evitarem els estiraments passius i l’elongació muscular excessiva.
- Augmentem la resistència: Activitats de càrrega i resistència de baixa intensitat amb un major volum de repeticions. Ens centrarem en l’augment de la resistència muscular utilitzant contraccions musculars concèntriques.
- Augmentem la càrrega: Augmentem la intensitat de la càrrega i baixem el volum. En aquest punt començarem a estressar el múscul afectat mitjançant entrenaments de força.
- Augmentem la velocitat: Comença la etapa final, retornem a la velocitat màxima i a la imitació del mecanisme de la lesió per a comprovar que la rehabilitació ha sigut efectiva. Realitzem contraccions de major velocitat.