Músculs isquiotibials lesionats i rehabilitació esportiva

 

Els músculs isquiotibials, també anomenats isquiosurals, són un grup muscular situat entre la pelvis i la tíbia. La part posterior de la cuixa. Està format per tres músculs: semitendinós, semimembranós i el bíceps femoral. Les lesions d’aquests músculs en pràctiques esportives que requereixen velocitat punta com l’atletisme són molt freqüents i, sense un bon tractament, arriben a ser molt recurrents, complicant l’activitat esportiva dels atletes.

En el centre de Fisioteràpia i Osteopatia Oreka de Mataró, referent a la província de Barcelona en tractament fisioterapèutic esportiu, identifiquem la lesió i tracem un pla de rehabilitació per a tornar fer el teu exercici favorit i reduir al màxim el dolor i les recaigudes.

 

En què consisteix la lesió dels isquiotibials?

Les lesions dels músculs isquiotibials són molt comuns en esports com l’atletisme o el running, quan es produeix una flexió forçada del maluc amb el genoll estirat. Quan es necessita un alt rang d’acceleració i carrera a alta velocitat.

Les lesions dels isquiotibials es divideixen en tres tipus:

  • Miofascials: Provoca tensió i dolor en tot el múscul.
  • Musculotendinosa: Inflamació dels tendons al llarg d’un temps prolongat que acaba afectant als músculs.
  • Tendinosa: Quan els músculs o articulacions de la zona pateixen tensió, s’inflamen els tendons i dificulta el reg sanguini.

La principal causa d’aquesta afecció sol produir-se per una sobrecàrrega muscular. Per aquesta raó, l’entrenament personalitzat és una gran solució per a evitar-ho i la fisioteràpia esportiva una manera de reduir el dolor.

Quan es produeix una lesió en qualsevol de les parts que componen els músculs isquiotibials (semitendinós, semimembranós o bíceps femoral), el principal símptoma és un dolor sobtat i agut a la part posterior de la cuixa. A aquest dolor pot sumar-se feblesa muscular, hematomes o inflamacions a la zona afectada.

Alguns estudis han demostrat que les lesions en els músculs isquiotibials no esportives es produeixen en major mesura en adolescents, pel fet que, a vegades, els ossos creixen més ràpid que els músculs. La conseqüència és una distensió muscular en la zona.

 

Per què es produeixen les lesions en els músculs isquiotibials en l’esport?

En un estudi de les lesions musculars en els isquiotibials realitzat amb professionals de l’atletisme del Regne Unit van calcular que el 87% de les vegades es van produir en moments d’esprint i el 13% restant en moments de resistència.

De totes aquestes lesions descrites en aquest estudi, el 70% van ser en el bíceps femoral, el 19% en el semimembranós i el 4% en el semitendinós. I, encara que va haver-hi una alta taxa de recurrència, la fisioteràpia i la rehabilitació esportiva van ser claus per tornar a l’esport d’elit. De fet, segons l’autora, la Dra. Ebonie Rio, la realització d’exercicis no reduccionistes, és a dir, exercicis personalitzats, van ser el motiu primordial per a evitar que tornés a passar.

Com hem comentat, les lesions dels músculs isquiotibials solen succeir en esports com l’atletisme i altres que requereixen d’acceleració i esprint. Una de les causes és pel desequilibri entre els músculs frontals (més forts) i els de darrere i, això acaba fatigant als tendons de la zona isquiosural. Altres factors de risc són el mal condicionament en el moment de fer esport, la tensió muscular i la fatiga muscular.

 

Rehabilitació i volta al running i a l’atletisme dels isquiotibials a Oreka

Una vegada que s’ha sofert aquesta lesió la taxa de recurrència és alta, en concret d’aproximadament el 40%. Per aquesta raó els professionals en fisioteràpia esportiva d’Oreka Mataró recomanen començar amb exercicis personalitzats de càrrega primerenca i rehabilitació completa.

És important comptar amb professionals de la fisioteràpia esportiva, sobretot quan no disposes d’entrenador, per a poder exercitar els músculs i els moviments de manera correcta.

Una vegada que el moviment complet dels músculs isquiotibials és correcte i complet, comença la fase de l’exercici mitjançant la força. L’objectiu en aquest punt és assegurar que no es produeix una recaiguda en la lesió millorant tota la musculatura de la zona afectada.

La combinació d’exercici físic personalitzat, amb la fisioteràpia, l’osteopatia i la rehabilitació activa que realitzem en centre especialitzat d’Oreka, ha demostrat ser eficaç per a la volta a l’esport de manera natural (sense dependre de la cirurgia) i evitar el dolor.