En articles passats del blog d’Oreka ja hem esmentat la rehabilitació de la lesió en el lligament creuat anterior. Una lesió molt comuna en els esportistes que consisteix en l’esquinçament o l’estirament excessiu d’aquest lligament situat en el genoll.

Depenent de la gravetat de la lesió, aquest tipus de patologies poden requerir una cirurgia de reconstrucció. No obstant això, altres vegades pot rehabilitar-se mitjançant fisioteràpia esportiva i exercicis personalitzats centrats en la força, sense necessitat de passar per quiròfan.

En aquest article repassem els requisits que s’han de complir per tornar a fer esport amb normalitat després d’una lesió en el lligament creuat anterior i el mètode que utilitzem al centre Oreka de Mataró per a la recuperació total.

 

Requisits físics per tornar a fer esport després d’una lesió en el lligament creuat anterior

En un estudi realitzat per Rambaud A. al gener de 2019 es detallen els criteris per a tornar a córrer, jugar a futbol, fer crossfit i esport en general després d’haver tingut una lesió en el lligament creuat anterior.

El treball incloïa 201 pacients fins als 40 anys i tots havien necessitat cirurgia de reconstrucció del lligament creuat anterior per a recuperar-se de la lesió. Els resultats mostren les condicions òptimes dels pacients per a tornar a practicar el seu esport favorit:

  1. Tenir un dolor menor de 2 en una escala de l’1 al 10 (usant l’escala analògica visual).
  2. La flexió del genoll ha de ser del 95% comparada amb el genoll del costat no lesionat.
  3. El pacient ha de ser capaç de fer extensions de genoll completes.
  4. En cap concepte ha de començar-se la rutina esportiva si existeix inflamació.
  5. La força isomètrica en els isquiosurals i els quàdriceps ha de ser major del 70% en el costat no lesionat.
  6. La prova de força isomètrica saltant sobre una cama ha de ser major al 70% en costat no lesionat.
  7. Finalment, s’ha de superar la prova d’esquats: 10 esquats en una sola cama amb 45 graus de flexió del genoll i 30 steps up mantinguts. No ha d’incrementar-se el valc del genoll.

Tenint en compte aquest estudi, resulta evident que la millor manera de realitzar una rehabilitació completa del lligament creuat anterior i tornar a l’esport és mitjançant exercicis personalitzats de força i rehabilitació activa.

 

Rehabilitació activa i exercici personalitzat: les claus d’Oreka per a tornar a l’esport després d’una lesió en el lligament creuat anterior

Al centre de Fisioteràpia i Osteopatia Oreka de Mataró, estem especialitzats en la rehabilitació i la recuperació de lesions esportives. La nostra recepta per a tornar a fer running, escalar o, en definitiva, fer el teu esport favorit, passa per la rehabilitació activa, per l’exercici personalitzat i el treball en fisioteràpia i osteopatia per a mitigar el dolor.

Tal com explicàvem en l’anterior apartat, els exercicis de força són la millor vara de mesurar si una persona pot tornar a la rutina esportiva després d’una lesió en el lligament creuat anterior. En els entrenaments que et proposem a Oreka per a la rehabilitació, incloem diversos exercicis d’enfortiment, estabilització i progressió de càrregues fins a arribar als rangs de força isomètrica recomanats.

La decisió de tornar a córrer o a practicar esport en general, ha de fer-se sobre criteris clínics, de força i funcionals. Tradicionalment es comptava que després de diverses setmanes es podia tornar a la rutina esportiva, però el paradigma ha canviat.

Per tant, depenent de l’abast de la lesió del lligament creuat anterior, si s’ha sotmès a cirurgia o no i de l’enfortiment del genoll lesionat, els professionals d’Oreka estimaran si la persona està preparada per a tornar a practicar esport i com fer-ho.

 

Contacta amb Oreka i t’assessorarem sobre com tornar a fer esport després de la teva lesió