La lesió del lligament creuat anterior és una afectació molt comú entre els esportistes, i acostuma a comportar una rehabilitació complexa. Aquesta lesió consisteix en un esquinçament o estirament excessiu d’aquest lligament, ubicat al genoll. Normalment, l’afectació en el lligament creuat anterior es produeix en activitats físiques on són comuns les aturades i els canvis bruscos de direcció en carrera. Però aquestes lesions també es poden deure a un fort cop o per estendre de forma excessiva l’articulació del genoll.

Les lesions de lligament creuat anterior poden ser lleus o greus, però en tots els casos és recomanable realitzar una bona rehabilitació. En el cas de les lesions lleus, es produeix un petit esquinçament. Mentre que en les lesions greus l’esquinçament del lligament és complet.

Una lesió de lligament creuat anterior sol requerir tractament. Els riscos de no tractar aquesta lesió són la pèrdua de moviment en el genoll i major risc de patir fricció entre els ossos que s’hi articulen. D’aquesta manera, sense un bon tractament i una posterior rehabilitació del lligament creuat anterior podem patir el que es coneix com a deficiència crònica del LCA.

El procés de rehabilitació d’una lesió de lligament creuat anterior

Es calcula que el trencament del lligament creuat anterior concentra el 50% de les lesions lligamentoses del genoll. L’afectació que es produeix en el genoll fa que en alguns casos es requereixi d’intervenció quirúrgica. Tanmateix, també es poden realitzar tractaments conservadors.

En qualsevol cas, després del tractament de la lesió del lligament creuat anterior s’ha d’aplicar un període de rehabilitació. La rehabilitació d’aquesta lesió és llarga, d’entre uns mesos i un any, i resumint molt es composa de les següents fases:

Fase 1: recuperar la mobilitat al genoll

Durant les primeres setmanes de rehabilitació ens trobem amb un genoll encara amb dolor. A més, la lesió acostuma a comportar la pèrdua de massa muscular. Per això, durant les primeres setmanes l’objectiu de la rehabilitació passa per recuperar la mobilitat del genoll i disminuir el dolor, la inflamació i començar amb exercicis isomètrics de la cama, entre altres.

Fase 2: moment de començar a enfortir la cama

Quan el genoll ja es troba en la fase on ja té recuperada tota la mobilitat, començarem amb la feina de força. En aquesta fase podem començar a exercitar el genoll, i en aquest cas la bicicleta pot ser una gran aliada, ja que ens permet recuperar massa muscular i entrenar la mobilitat. No obstant, caldrà exercitar també la força de tota aquesta musculatura que ens faci un genoll fort i estable com pot ser la musculatura del core, el quàdriceps, glutis mitjà i isquisurals

Fase 3: tornem a la pràctica esportiva

Si no hi ha hagut cap complicació, el nostre genoll ja està preparat per començar a treballar de forma més específica i a reprendre l’activitat física. En aquesta fase entrarien els exercicis de salt, sprints, sprints amb cavis de ritme, pliometria, treball de camp…

 

L’entrenament físic, la millor forma de prevenir noves lesions

Per mirar de prevenir noves lesions del lligament creuat anterior, o altres afectacions en aquests lligaments, és molt important enfortir els músculs del nostre cos, com el glutis mitjà, el quàdriceps o els isquiotibials.

En el Centre Oreka Mataró considerem que la rehabilitació activa és fonamental per a recuperar i prevenir lesions. Contacta’ns per a més informació!