Es pot recuperar el lligament creuat anterior sense cirurgia mitjançant rehabilitació i exercici físic. És molt important mentalitzar-se que l’esforç per a una recuperació completa passarà per hores d’entrenament, no obstant això, no sotmetre’s a tècniques invasives i la possibilitat de recuperar una vida esportiva com l’anterior a la lesió són un gran revulsiu per a fer-ho d’aquesta manera.

En el Centre de Fisioteràpia i Osteopatia Oreka de Mataró estem especialitzats en la recuperació de lesions esportives i podem crear una pauta per a la rehabilitació integral del trencament del lligament creuat anterior.

 

En què consisteix el trencament del lligament creuat anterior?

Per a definir com es produeix el trencament del lligament creuat anterior primer hem de saber què és. Els lligaments creuats es troben a l’interior de l’articulació del genoll i es creuen els uns amb els altres formant una “X”.

Quan es lesiona el lligament creuat anterior solen ressentir-se altres parts de voltant com el menisc, el cartílag articular i altres lligaments. La denominació és d’esquinços i ocorren en diferents graus:

 • Esquinç del lligament creuat anterior de grau 1: El manteniment del genoll és estable, però s’ha produït un estirament que causa un dolor lleu.
 • Esquinç de lligament creuat anterior de grau 2: Es produeix un esquinçament parcial del lligament.
 • Esquinç de lligament creuat anterior de grau 3: Divisió del lligament en dues meitats. Incapacitat de sostenir el genoll en una posició estable. Esquinçament complet del lligament.

Causes

Les causes de lesions en el lligament creuat anterior solen estar relacionades amb la pràctica esportiva. Pot ocórrer de diverses maneres:

 • Detenció sobtada després de córrer a gran velocitat.
 • Canvis ràpids de direcció.
 • Per contacte directe o col·lisió.
 • Aterratge incorrecte després d’un salt.
 • Desacceleració mentre es corre a gran velocitat.

 

Símptomes

El primer símptoma que sent la persona amb una lesió del lligament creuat anterior es produeix quan passa. Pot notar-se un cruixit i que el genoll cedeix per a deixar-ho sense suport. Altres símptomes associats són:

 • Inflamació i dolor.
 • Dolor a la pressió en la línia articular.
 • Incomoditat en caminar.
 • Pèrdua de moviment.
 • Inestabilitat articular.

 

La cirurgia del lligament creuat anterior és la versió ràpida

La cirurgia ha estat el mètode per excel·lència per a tractar el trencament del lligament creuat anterior. No obstant, cada vegada més estudis cercioren que pot realitzar-se la curació sense mètodes tan invasius; usant la fisioteràpia, la rehabilitació activa i l’exercici personalitzat.

La realitat és que les persones que es sotmeten a una intervenció quirúrgica del lligament creuat anterior continuen experimentant dolor si no es realitza rehabilitació i fisioteràpia de manera primerenca i continuada al llarg del temps.

Hi ha molts exemples d’esportistes professionals de la Premiere League de futbol i de la NBA que s’han recuperat d’una lesió del lligament creuat anterior sense cirurgia i han pogut seguir amb la seva rutina esportiva i fins i tot continuar guanyant premis i guardons. Com DeJuan Blair dels San Antonio Spurs.

 

Procés de rehabilitació del lligament creuat anterior sense cirurgia

A Oreka realitzem l’acompanyament en la rehabilitació del lligament creuat anterior sense cirurgia; un tractament centrat en la rehabilitació activa i la fisioteràpia. Per a això el pacient ha d’estar convençut que és segur recuperar-se d’aquesta manera i començar amb la rehabilitació com més ràpid millor.

De fet, el procediment de rehabilitació amb i sense cirurgia per al trencament del lligament creuat anterior és molt similar, excepte en què els terminis de recuperació són més ràpids sense cirurgia ja que no es requereix realitzar un seguiment mèdic de l’operació.

En primer lloc, des d’Oreka reduirem el dolor aplicant tècniques de fisioteràpia i osteopatia i incorporant exercicis senzills de rehabilitació que no incloguin un rendiment excessiu de la zona afectada.

Després procurem treballar la força muscular, la funció i el moviment mitjançant la rehabilitació activa, tenint sempre en compte el llindar de dolor del pacient i l’evolució del trencament.

L’etapa final consisteix en el retorn gradual a la rutina esportiva del pacient amb trencament del lligament creuat anterior. L’exercici personalitzat pautat i la fisioteràpia seran claus per a aconseguir acceleració, agilitat, coordinació equilibri i resistència.

El més important d’aquest tractament és tenir en compte que la rehabilitació i l’exercici físic seran la pedra angular de la rehabilitació integral. Per tant, el pacient ha d’estar motivat i ser conscient que és una recuperació a 1 any vista després de sofrir el trencament per a estar al 100%.