Podríem resumir el control neuromuscular com la bona integració entre els circuits neuronals i els músculs. Quan realitzem un moviment intervenen la postura, l’alineació i el centre articular; tots aquests elements es regeixen pel control motor.

Quan realitzem un moviment, aquest pot ser conscient o inconscient i estar ben o mal controlat. Aprendre a tenir un bon control motor és fonamental per a evitar dolències produïdes per males postures i lesions. Com va dir Gray Cook: “Primer mou-te bé, després mou-te molt”.

L’entrenament neuromuscular és l’aprenentatge del control motor neuromuscular. Pot realitzar-se per persones que realitzen activitats esportives i també per persones amb hàbits més sedentaris. Tanmateix, està comprovada la gran eficàcia que té en esportistes i persones actives no lesionades. Anem a parlar sobre l’entrenament muscular i com podem ajudar-te a Oreka Mataró, amb el nostre equip de fisioterapeutes, osteòpates i entrenadors.

 

En què consisteix l’entrenament neuromuscular

L’entrenament neuromuscular vol trobar l’harmonia en els moviments per a evitar lesions i dolors innecessaris. Això és, tenir una gran mobilitat, disminuir la debilitat muscular, retornar el control corporal i augmentar l’estabilitat articular.

Es treballa utilitzant exercicis d’equilibri, força, coordinació i velocitat de reacció amb l’objectiu de tenir un bon control corporal. Un exemple que podem posar és millorar el nostre equilibri utilitzant una pilota, identificant els diferents músculs que estem utilitzant.

 

Beneficis de l’entrenament neuromuscular

  • Elimina l’excés de tensió que genera el dolor. Quan utilitzem de forma incorrecta una postura generem esforços innecessaris a diferents parts del nostre cos.
  • Augment de la propiocepció. La propiocepció és la identificació de les diferents parts del nostre cos a l’espai. L’entrenament neuromuscular utilitza la millora de la propiocepció per al benefici del nostre cos.
  • Prevenció de lesions. Amb un major control del nostre sistema motor eliminem les possibilitats de patir una lesió esportiva o del dia a dia.
  • Increment del rendiment esportiu. Augmentem la capacitat del nostre cos, eliminant moviments innecessaris i optimitzant els necessaris.

 

Oreka Mataró i entrenament neuromuscular

Al nostre centre Oreka de Mataró comptem amb les instal·lacions, amb tot el material necessari per a realitzar teràpies d’entrenament neuromuscular i professionals osteòpates, fisioterapeutes i de l’esport que t’ajudaran amb un pla personalitzat al 100%.

Les sessions serveixen per a identificar el pacient:

Si es dedica a l’àmbit esportiu recrearem amb fidelitat les situacions i els músculs i accions que intervenen per a millorar la seva postura i la coordinació del cos. L’efecte és aconseguir que l’esportista es mogui de forma correcta per a evitar lesions que poden comportar-li molts problemes. Amb l’entrenament neuromuscular no solament evitarem lesions, també augmentarem el rendiment esportiu.

Encara que no facis esport és important realitzar exercicis d’entrenament neuromuscular. Inconscientment el nostre cos tendeix a buscar el camí més econòmic per a executar una acció. A les nostres sessions de fisioteràpia ens enfocarem en veure per quina raó s’estan produint les teves dolències i mitjançant l’entrenament neuromuscular ajudar-te a evitar el dolor.

 

Bibliografia:

Fort Vanmeerhaeghe A, Romero Rodriguez D. (2013). Análisis de los factores de riesgo neuromusculares de las lesiones deportivas. Apunts Med Esport. https://www.apunts.org/es-analisis-factores-riesgo-neuromusculares-lesiones-articulo-X0213371713445417

Romero & Tous, (2010). Prevención de lesiones en el deporte. Claves para un rendimiento óptimo. Ed Panamericana https://www.medicapanamericana.com/es/libro/prevencion-de-lesiones-en-el-deporte-incluye-version-digital

Azahara Fort Vanmeerhaeghea,b, y Daniel Romero Rodrigueza .(2013). Rol del sistema sensoriomotor en la estabilidad articular durante las actividades deportivas. https://www.apunts.org/es-rol-del-sistema-sensoriomotor-estabilidad-articulo-X0213371713095325

Castellano del Castillo. (2009). Propioceptive rehabilitation in ankle instability. https://archivosdemedicinadeldeporte.com/articulos/upload/Revision_Rehabilitacion_297_132.pdf

Kiers et al. (2011). Ankle proprioception is not targeted by exercises on an unstable Surface. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21858665/