Els estudis mèdics més recents han demostrat que l’aplicació de gel sobre una lesió pot resultar contraproduent per al procés curatiu natural del cos humà.

La combinació de rehabilitació i l’exercici físic amb la fisioteràpia i l’osteopatia, en canvi ofereixen millors resultats, ja que ajuden a optimitzar la capacitat regenerativa del cos i a mitiga el dolor a parts iguals.

 

El primer protocol d’intervenció de les lesions agudes

L’ús del per a mitigar el dolor de les lesions s’ha utilitzar des de fa molt de temps; era un mètode per a mantenir a ratlla el patiment del pacient. No obstant, la primera documentació al respecte de l’ús del gel de forma mèdica i sistemàtica per a tractar una lesió de gravetat va ser el protocol RICE del Doctor Gabe Mirkin.

RICE (arròs en anglès), és un acrònim per a ajudar a recordar el protocol d’intervenció quan es trobava una lesió greu: Rest, ICE, Compression, Elevation. És a dir: Descans, Gel, Compressió i Elevació. Les lesions es tractaren d’aquesta manera durant 20 anys fins que se li va afegir una P a l’ini (PRICE – PREU), corresponent a Protection, Protecció.

 

L’evolució en el temps del protocol sobre posar gel

El protocol PRICE desenvolupat per Gabe Mirkin es va seguir utilitzant sistemàticament fins a l’any 2012, quan de nou tenim un canvi en l’acrònim utilitzat. El nou sistema front les lesions seguia contemplant el gel, però les investigacions varen descartar el Descans (Rest) com a una forma de recuperació eficaç.

La càrrega òptima ofereix una resposta millor a la lesió. La regeneració cel·lular induïda mitjançant una càrrega lleugera mecànica a les primeres etapes. Per tant, el protocol va a començar a dir-se POLICE (POLICIA): Protection, Optimal Loading, Ice, Compression, Elevation. En català: Protecció, Càrrega Òptima, Gel, Compressió i Elevació.

 

L’ús del gel sobre lesions a l’actualitat

Existeix un consens mèdic sobre l’ús del gel com a agent atenuant del dolor, no obstant, no actua sobre la lesió ni a nivell muscular ni a nivell curatiu. Actualment el gel està descartat per al tractament de les lesions, almenys a la primera atenció mèdica rebuda.

Estudis científics han demostrat que quan es produeix una lesió al cos humà, el sistema nerviós envia senyals a les cèl·lules inflamatòries que alliberen una hormona de Factor de Creixement que es diu IGF-1, encarregades de destruir el teixit danyat i iniciar el procés natural de curació. Quan s’aplica gel sobre una lesió s’impedeix l’alliberament de les hormones IGF-1 i es retarda el procés de curació.

Davant d’aquesta evidència, el propi Dr. Gave Mirkin va retirar el gel del seu protocol inicial i va instar a totes les persones que continuaven utilitzant el mètode PRICE a que deixaran de fer-ho.

A l’any 2019 s’estableix una nova nomenclatura en el procés del tractament de lesions agudes en primera instància: PEACE&LOVE – PAU I AMOR. Aquestes sigles són l’acrònim en anglès de Protection, Elevation, Avoid Anti-Inflammatory Drugs, Compression, Esducation & Load, Optimism, Vascularisation and Exercise. El que en català seria: Protecció, Elevació, Evitar medicaments antiinflamatoris, Compressió, Educació i Càrrega, Optimisme, Vascularització i Exercici.

És cert que per a una correcta recuperació de la lesió la inflamació de la part afecta és necessària i, inclús, un símptoma de que s’està curant correctament. No obstant, quan l’edema és massa gran exerceix una forta pressió sobre els teixits, restringeix el moviment, augmenta el dolor i disminueix la funció muscular. O, el que és el mateix, una inflamació excessiva també retarda el procés de curació.

Per tant, hi ha circumstàncies especials en les que el gel està recomanat, tant per la seva qualitat analgèsica, com per a reduir la inflamació de la part afectada limitant l’excés de cèl·lules antiinflamatòries.

 

La combinació de rehabilitació, fisioteràpia i osteopatia per al tractament de lesions

A Oreka, fisioteràpia a Mataró, recomanem que en un primer moment guardis el gel al congelador i l’utilitzes per a refrescar-te a l’estiu. Després de valorar el tipus de lesió, la complexitat i el procés de curació, els nostres experts en lesions et diran quan has d’utilitzar-lo.

El més important per a nosaltres és que et moguis amb seguretat. Està demostrat que a la majoria de les lesions el descans no funciona i que és inclús contraproduent.

El que et proposem és un tractament basat en la rehabilitació activa i l’exercici físic supervisat. D’aquesta manera tornarem a posar el nostre cos en marxa amb normalitat. És cert, el dolor a vegades és un impediment i a vegades una por que hem de superar. Per a alleugerar el dolor combinem les tècniques basades en el moviment amb fisioteràpia i osteopatia per a disminuir el mal i que puguis tenir un dia a dia menys dolorós.

 

Necessites ajuda amb el tractament de la teva lesió? Contacta’ns i t’ajudarem.