El sòl pelvià està format per músculs-aponeuròtics, destinats a sostenir els òrgans de la pelvis. En aquest article analitzem per què és important comptar amb tractament de fisioteràpia i osteopatia en cas de debilitació d’aquest conjunt de músculs i teixits
Entenem per sòl pelvià com aquell conjunt de músculs i teixits conjuntius que conformen la part inferior de la pelvis. La principal funció del sòl pelvià recau en sostenir els òrgans pelvians, com la bufeta i la uretra, la pròstata o la vagina i l’úter i el recte, i mantenir-los en la seva posició correcta. A l’estar format per músculs-aponeuròtics, és usual que, amb el pas dels anys, el sòl de la pelvis es pugui debilitar. A més, la ubicació estratègica del sòl pelvià el converteix en una zona delicada del cos, i la seva degradació pot desenvolupar patologies uroginecològiques, croloprotològiques i sexuals.
Per aquest motiu, el tractament d’estabilització del sòl pelvià és important per comptar amb una bona salut de la musculatura de la zona pèlvica. A Oreka Mataró t’ensenyem els tractaments conservadors que realitzem per a les disfuncions dels sòl pelvià.
Causes de la debilitació del sòl pelvià
Les causes que poden generar un deteriorament del sòl pelvià són nombroses. Tanmateix, podem detectar alguns factors que poden suscitar alteracions en el nostre teixit muscular pelvià.
- La maternitat. En el cas de les dones, el moment de donar a llum suposa una alteració muscular de tota la zona pelviana. Per això, és usual que després dels embarassos moltes dones notin un cert debilitament dels músculs del sòl de la pelvis.
- L’edat i la menopausa. Els canvi hormonals propis de la menopausa també poden generar alteracions en el nostre sòl de la pelvis. Durant aquesta etapa vital és usual que la musculació de la zona pelviana perdi força i es pugui deteriorar.
- Les activitats físiques intenses. L’exercici físic intens, sobretot aquell centrat en carregar i aixecar pesos, pot suposar afectacions en el sòl pelvià.
- El sobrepès. Finalment, un excés de pes corporal també pot afectar a la salut muscular de la zona pelviana.
Què pot fer la fisioteràpia / osteopatia per la salut muscular del sòl pelvià?
Les tècniques per al sòl de la pelvis contemplades per la fisioteràpia/osteopatia constitueixen un ampli ventall de possibilitats. La prevenció i els tractaments conservadors són la millor solució per evitar possibles pitjors afectacions en la zona pelviana.
Des de les nostres instal·lacions de fisioteràpia i osteopatia, a Oreka Mataró realitzem tractaments personalitzats amb la finalitat d’ajustar al màxim les pautes d’entrenament rehabilitador segons el tipus de disfunció de cada pacient.
A Oreka Mataró el nostre equip humà realitza una avaluació exhaustiva de l’estat del pacient per determinar l’estat dels teixits musculars i establir el millor tractament segons les seves particularitats.
Consulta’ns per a més informació!
Bibliografia:
Pena Outeiriño JM, Rodríguez Pérez AJ, Villodres Duarte A, Mármol Navarro S, Lozano Blasco JM. Tratamiento de la disfunción del suelo pélvico. https://scielo.isciii.es/pdf/aue/v31n7/v31n7a04.pdf