El dolor inguinal és una afectació que es produeix amb bastanta freqüència entre esportistes. No obstant això, no tots els dolors que afecten aquesta zona estan relacionats amb la pràctica esportiva. Per això, des del centre de fisioteràpia especialitzada en esport Oreka Mataró us expliquem les proves que realitzem per a detectar d’on prové el dolor per a procedir amb el tractament adequat.

Cap de les proves que relatem a continuació és necessàriament vàlida per si mateixa, per tant, la valoració etiològica i el posterior tractament, es realitzaran sobre la base d’un conjunt d’aquestes.

 

Proves de determinació del dolor inguinal i punts de dolor

FADDIR

Aquest és un dels mètodes més utilitzats i l’acrònim prové de Flexió, Adducció i Rotació Interna (FADDIR). Si el FADDIR proporciona un resultat negatiu se sol descartar que l’articulació sigui la causant del dolor inguinal.

Test de salt ipsolateral

Aquesta prova ens indica la possibilitat d’estrès en els ossos pelvians i femorals. Si la prova és negativa, ens donarà tranquil·litat, ja que es tracta d’una lesió de poca envergadura.

Test de salt contralateral

La prova de salt contralateral es realitza saltant en el costat en el qual el pacient no presenta dolor inguinal. Quan aquesta prova dona un resultat positiu el dolor es desencadena per les forces aplicades a través de la pelvis i la símfisi del pubis, això és, l’estrès en el pubis és el causant del dolor.

Inflamació muscular reactiva

En algunes ocasions, en les fractures pelvianes per estrès derivat de l’esport o la sobrecàrrega de pes, pot produir-se una inflamació muscular prop de l’os. Això es pot detectar mitjançant la palpació, radiografies o ecografies.

Dolor en la línia mitjana

En aquesta prova es realitzarà la palpació de la part inferior de l’abdomen i l’engonal. Durant l’exploració, si el dolor es desplaça d’un costat a un altre de manera invariable estem parlant d’un dolor procedent de la línia mitjana com la símfisi del pubis, o la tensió del pubis, sense tractar-se d’una lesió bilateral.

Quan es realitza aquesta prova, no es pot descartar l’opció que el dolor provingui d’un dolor dels discos de la columna que envolta la pelvis i arriba al maluc i als engonals. Per tant, també examinarem la columna.

Dolor inguinal amb derivació genital/escrotal, perineal i perianal

És un dolor que no sol estar relacionat amb els adductors. Normalment es tracta d’un atrapament dels nervis ilioinguinales i genitofemorales. És un dolor que es deriva de la tensió púbica o de la sobrecàrrega de la símfisi combinat amb dolor en l’abdomen.

Dolor inguinal relacionat amb l’engonal

Quan el dolor inguinal es relaciona de manera directa amb l’articulació de l’engonal, un cas molt comú en els atletes tractats en el centre de fisioteràpia i osteopatia Oreka, el dolor es concentra en la part baixa de l’abdomen. Moltes vegades es produeix en tossir, en esternudar i realitzant exercicis de core i de l’abdomen.

Aquesta afecció no sol aparèixer en ecografies dinàmiques o ressonàncies magnètiques, per tant, l’exploració del mecanisme del dolor per part de professionals en fisioteràpia com Oreka, seran claus per a determinar la procedència de la simptomatologia.

Hèrnies

Les hèrnies inguinals es produeixen sovint en pacients joves i en persones que practiquen esport amb freqüència. Pot ser que no existeixi una protuberància clara, si aquest és el cas, quan el pacient es posa dret serà més fàcil d’identificar gràcies a la gravetat.

Dolor en els flexors de maluc

Es tracta d’un dolor inguinal típic quan es practica sprint, força i, fins i tot, crossfit. Es tracta normalment d’un dolor derivat d’una patologia de maluc i a fractures per estrès del fèmur proximal.

Dolor inguinal relacionat amb els adductors

És un dolor típic en esports que requereixen multidireccional i força explosiva com el futbol o l’hoquei. Els pacients amb aquestes patologies solen tenir una prova de compressió positiva, per la qual cosa hem de realitzar diferents proves per a detectar la procedència del dolor.

PLAC

Lesions traumàtiques dels adductors que afecten el complex pyramidalis-lligament púbic anterior-adductor llarg (PLAC). Moltes vegades se sent dolor abdominal, en el pubis i el recte.

Articulació sacroilíaca

S’associa amb el dolor de gluti, però una lesió en l’articulació sacroilíaca també pot provocar dolor inguinal, de branca i perianal. Per a descartar aquesta patologia s’utilitza la prova de Laslett.

Dolor no musculoesquelètic

Al centre de fisioteràpia i osteopatia Oreka, tenim en compte també si el dolor no prové directament del sistema musculoesquelètic. El dolor inguinal pot presentar-se per:

  • Problemes pelvians.
  • Disfuncions en el tracte urinari.
  • Problemes gastrointestinals.

Tractament del dolor inguinal a Oreka

Una vegada descartat, mitjançant un qüestionari, que el dolor inguinal del pacient no procedeix de problemes no musculoesquelètics, el personal d’Oreka procedirà amb les proves per a determinar la causa del dolor.

Una vegada trobada la causa del dolor inguinal relacionat amb l’esport, el nostre equip procedirà a la rehabilitació activa per a la volta a l’exercici físic de manera habitual. Per a això, a Oreka és primordial, la fisioteràpia esportiva i l’entrenament personalitzat amb l’objectiu que tornis a practicar el teu esport favorit oblidant-te del molest dolor inguinal.

 

Per a més informació posa’t en contacte amb Oreka Mataró