El dolor lumbar i de genoll és amb tota probabilitat el dolor més freqüent en realitzar ciclisme. Es produeix en mantenir una mateixa posició durant molt de temps, ser un esport cíclic i per necessitar d’una correcta estabilització lumbo-pelviana per a la distribució de forces en les extremitats inferiors en el moment de pedalar.

La prevenció és fonamental per a evitar o disminuir el dolor. És important conèixer els factors extrínsecs del nostre ciclista com els paràmetres d’entrenament (volum, densitat, intensitat, freqüència…), la seva col·locació i posicionament a la bicicleta, la seva tècnica de pedaleig o el material utilitzat. Així mateix, és important conèixer els seus factors intrínsecs com ara antigues lesions, la composició corporal o la condició física de l’esportista.

Avui presentem una revisió sistemàtica del 2016 on es valora si hi ha relació entre la posició del cos, l’activitat muscular i la mobilitat de l’esquena en ciclistes amb dolor lumbar no traumàtic. D’aquesta manera estenem una relació entre el dolor lumbar i el ciclisme.

La conclusió d’aquesta revisió és que els desequilibris musculars en la columna i el core en una posició mantinguda en flexió de la nostra esquena, pròpia de la tècnica del ciclisme, poden portar a una hipersolicitació d’aquesta. És a dir, sembla haver-hi una relació directa entre la posició del ciclista i els desequilibris musculars, amb el dolor lumbar.

La millor opció és prevenir

Per a la prevenció del dolor lumbar i el ciclisme hem de valorar les següents opcions:

  1. En primer lloc, realitzarem una revisió de osteopatia o fisioteràpia per a valorar i tractar descompensacions estructurals.
  2. Segon, fer un treball de mobilitat articular i força per a equilibrar les descompensacions musculars.
  3. Posteriorment hem de valorar i canviar els factors extrínsecs que puguin causar les nostres recidives.
  4. Finalment, si hi ha dolor és que alguna cosa va malament. Prevenir és evitar un mal major. Posa’t en mans d’un professional i pedala durant anys!

En el centre mèdic Oreka de Mataró som especialistes en lesions derivades de l’esport, com les que tractem en aquest article de dolor lumbar i ciclisme. Posa’t en contacte amb nosaltres si desitges més informació de tractaments de osteopatia o fisioteràpia relacionats amb l’esport.

A més, si realitzes esport assíduament, els nostres professionals en nutrició t’assessoraran per a millorar l’exercici físic amb un pla adaptat especialment per a tu. Contacta’ns i t’ajudarem!

Referència bibliogràfica:

Streisfeld GM, Bartoszek C, Creran I, Inge B, McShane MD, Johnston T. Relació entre el posicionament del cos, l’activitat muscular i la cinemàtica espinal en ciclistes amb i sense dolor lumbar : una revisió sistemàtica. Salut Esportiva . 2016 Oct 26. pii: 1941738116676260. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27784817