El mal d’esquena és un problema que afecta milions de persones arreu del món. Lluny d’oferir-te consells destinats a donar-te “pa per avui i gana per demà”, a Oreka fisioteràpia i osteopatia de Mataró, volem que siguis conscient del que és el mal d’esquena i com et afecta.

Volem que t’ajudis a tu mateix i, per descomptat, oferir-te les millors opcions terapèutiques per ajudar-te en la recuperació del mal d’esquena i en el retorn a la vida normal. Endavant!

1. Perdre la por al mal d’esquena

Quan patim mal d’esquena, sobretot si és recurrent, una de les actituds per enfrontar el problema és pensar que serà per sempre o que la recuperació serà costosa.

Totes les persones experimentem mal d’esquena al llarg de la nostra vida, és tan natural com cansar-se, estar trist o tenir un refredat. Mitjançant la fisioteràpia i l’osteopatia podem reduir el temps i l’empitjorament del dolor, a més d’aplicar pautes per evitar que succeeixi en el futur. És important conèixer els factors que desencadenen el mal i tractar-los amb fisioteràpia, osteopatia i entrenament personalitzat.

2. No tots els tractaments contra el mal d’esquena són efectius

És important no córrer a buscar solucions al dolor per l’angoixa que et fa sentir. Per exemple, està científicament demostrat que moltes vegades una radiografia no mostrarà la causa del mal d’esquena.

De la mateixa manera, els analgèsics o els antiinflamatoris, en moltes ocasions, actuen més com un placebo que com una mesura real per al tractament dels dolors musculars o articulars. I, la cirurgia, el mètode més invasiu, no és una opció que garanteixi una solució.

Els experts determinen que quan patim mal d’esquena donem al nostre cos el temps suficient per tenir una recuperació natural. En aquest sentit, l’osteopatia es basa en afavorir l’autocuració natural del nostre cos, restablint les diferents funcions mitjançant l’anàlisi de la procedència del mal i l’exploració física detallada.

3. No tinguis por de la gerga mèdica ni dels informes radiològics

Moltes vegades, els termes mèdics poden suggerir una malaltia molt més greu del que ens està passant. Les vèrtebres no es “descol·loquen”, encara que així sigui el seu nom oficial, és imprecís i produeix confusió i por.

De la mateixa manera, quan fem una radiografia de l’esquena podem trobar desgast entre els discs i fins i tot petites hernies. És normal, forma part del procés degeneratiu del cos humà, com tenir canes o arrugues. El més important és enfrontar el mal d’esquena amb tècniques efectives com l’exercici personalitzat, la rehabilitació activa o la fisioteràpia.

4. No et deixis enganyar per les solucions ràpides contra el mal d’esquena

Cada vegada que encenem la televisió, la ràdio o mirem la teva xarxa social preferida, ens oferiran nous mètodes miraculosos per acabar amb el mal d’esquena (per sempre!). No hi ha solucions per al mal d’esquena que no impliquin cap tipus d’esforç per part del pacient per disminuir el mal i evitar la seva aparició, així de senzill. Una vida sana és la clau per evitar que això es produeixi o per disminuir-ne la durada.

5. L’exercici físic és fonamental per al mal d’esquena

Encara que a curt termini romandre al llit pugui proporcionar-nos un alleujament del mal d’esquena, està demostrat que el repòs excessiu és perjudicial per combatre el dolor a llarg termini. De fet, algunes autores com la Dra. Mary O’Keeffe afirmen que l’exercici redueix a la meitat el risc de recurrència del mal d’esquena.

Quan no exercitem la zona mitjançant l’exercici o mètodes de rehabilitació, provoquem rigidesa i debilitat en els músculs i articulacions afectades. Els professionals en exercici físic del Centre de Fisioteràpia i Osteopatia Oreka realitzaran una pauta d’entrenament personalitzat a les causes i les particularitats del mal d’esquena de cada pacient perquè no els freni en la vida diària. És important enfortir tot el sistema muscular i articular afectat per reduir el mal mitjançant la força i la càrrega controlada.

6. Manté la teva vida normal

És molt important mantenir la teva rutina i vida habitual. El mal d’esquena és passatger i mitjançant la fisioteràpia, l’osteopatia, la rehabilitació i l’exercici físic podem millorar-lo i evitar que es repeteixi.

Si passes molt temps assegut a l’oficina, procura fer activitats que propiciïn el moviment després. Si al teu treball has de llevar pes o estar molt temps dret, procura fer-ho amb les precaucions necessàries: prenent el temps necessari de descans, bevent aigua suficient i aixecant el pes seguint la normativa general de seguretat laboral per evitar l’aparició de lesions a l’esquena.

7. És possible que el teu mal d’esquena no estigui directament relacionat amb una lesió

A vegades, el desencadenant d’un mal d’esquena està relacionat amb aspectes no físics:

  • Desencadenants psicològics: el mal d’esquena està provocat per l’estrès, la depressió o l’ansietat, entre d’altres factors.
  • Cansament: dormir poc o tenir poca energia debilita el nostre cos i incrementa el mal o el risc de patir una lesió.
  • Estil de vida: baix nivell d’activitat física, sobrepès, fumar, consum d’alcohol i altres estupefaents.
  • Factors socials: problemes econòmics, baixa satisfacció laboral, esdeveniments estressants de la vida.

Millorar la salut mental moltes vegades pot suposar millorar el mal d’esquena.

Si necessites més informació sobre com acabar amb el mal d’esquena, posa’t en contacte amb Oreka!