Per a moltes persones el dolor que produeix la ciàtica sol ser immobilitzant, no obstant això, per a dur a terme una bona rehabilitació és necessari tenir en compte l’exercici personalitzat i la teràpia passiva com la fisioteràpia i/o osteopatia.

Aquest tipus d’exercici físic i fisioteràpia, que a Oreka també combinem amb l’osteopatia, consistirà en l’enfortiment de l’esquena, la mobilitat articular i la reducció del dolor.

En el nostre blog podràs trobar un article sobre les causes i el tractament amb fisioteràpia i osteopatia del dolor lumbar, que, encara que no tracta directament sobre la ciàtica, ajuda a identificar el tipus de dolor que sentim per aquesta zona i mostra altres exemples del seu tractament.

 

Símptomes i prevenció de la ciàtica

El nervi ciàtic, sobre el qual es produeix la ciàtica, és una arrel nerviosa que va des de la regió lumbar, passant pels glutis, fins a la part posterior de les cuixes i els panxells. El dolor de la ciàtica pot donar-se en qualsevol d’aquests punts, encara que la majoria de persones solen referir-se a la ciàtica quan l’afectació es trasllada a una certa immobilitat i dolor a la cama.

El dolor pot ser lleu, punxant, elèctric i estar localitzat en moltes parts. Pot donar-se entumiment, dolor muscular o feblesa.

Com prevenim la ciàtica?

Des d’Oreka sempre recomanem la pràctica d’exercici físic per a la prevenció o disminució dels dolors gràcies al seu component analgèsic, vascular, de drenatge i hormonal entre d’altres. Si no estàs habituat a realitzar exercici és important que facis exercici personalitzat, és a dir, començar amb un entrenament personal. Això és important, no sols per a la prevenció de dolors com la ciàtica, si no també per a evitar que tornin a produir-se.

A part de l’exercici físic personalitzat podem prevenir aquesta afecció amb una bona postura. Si passes molt temps assegut és important tenir un bon suport en la part lumbar i aixecar-se i deambular de tant en tant. Si per contra estàs molt temps dempeus, intenta buscar moments en els quals puguis estar assegut de manera correcta i descansar la part baixa de l’esquena.

 

Causes de la ciàtica

Quan algú parla sobre que té ciàtica, es refereix al fet que té un dolor degut a la pressió que s’exerceix sobre el nervi ciàtic. Per tant, la ciàtica no és una malaltia en si mateixa, és una conseqüència.

L’etiologia de la ciàtica és diversa:

 

Quins exercicis físics i fisioterapèutics ens ajudaran amb la ciàtica? El mètode d’Oreka Mataró

Després d’examinar la causa de la ciàtica, l’equip Oreka Mataró treballarà en un pla d’exercici físic personalitzat i fisioteràpia adaptat per a alleujar el dolor i treballar en la curació. És a dir, depenent de quina sigui la causa de la ciàtica, els exercicis físics i fisioterapèutics seran diferents.

No obstant això, en general, és important realitzar exercicis d’enfortiment enfocats a potenciar els músculs, lligaments i tendons de la columna vertebral, així com els abdominals, glutis i maluc. L’enfortiment de la zona redueix de manera quantitativa el dolor.

La manca d’aprofundiment en els exercicis físics és degut a la diferent etiologia d’aquesta afecció. Encara que, tots ells s’acompanyen amb fisioteràpia invasiva en els casos que sigui viable, fisioteràpia, osteopatia i rehabilitació activa. Amb una combinació d’aquestes activitats, a Oreka evitem que hagis de prendre mesures més agressives com a injeccions d’esteroides o cirurgia.