Entrevistem a Patricia Ortega, dietista-nutricionista a Oreka. Es va graduar en aquest àmbit a la Universitat de València i des de llavors fa més de 7 anys que treballa a consultes, ajudant als seus pacients a millorar la seva alimentació i a aconseguir els seus objectius.
Patricia és especialista en alimentació vegetariana i vegana, encara que ens aclareix que, també ajuda a persones amb una alimentació omnívora. A més d’ajudar als seus pacients a les consultes també ofereix divulgació i receptes a través de les seves xarxes socials.
En aquesta ocasió ens agradaria parlar amb ella sobre els menjars de Nadal, els efectes que generen a la nostra salut i què podem fer per a sobreviure a aquestes dates si tenim l’objectiu de mantenir estable el nostre pes.
- Entenem que els dies en que anem a dinar amb la nostra família o amics al Nadal o en altres festes és difícil mantenir una dieta adequada. Tot i així, entre endrapada i endrapada, quins aliments són més recomanables per a menjar?
- A dinars o sopars, socials o familiars, es pot gaudir sense cap problema d’aquells àpats que siguin més del nostre gust. És important el conjunt de la nostra alimentació.
L’objectiu no és tant el de compensar “l’endrapada”, el més recomanable és que a la toma prèvia o a la següent seguim amb els nostres hàbits alimentaris saludables: tres racions de fruita al dia, bona hidratació a base d’aigua o incloure al següent menjar una bona ració de verdures son algunes de les claus.
- Moltes vegades quan al dia de Nadal, Sant Esteve o en aniversaris mengem més del compte i diem la mítica frase de: “aquesta nit no soparé”. A nivell nutricional és recomanable no sopar en aquest casos?
- En aquests casos, més que compensar, l’ideal seria escoltar el nostre nivell de gana o sacietat a l’hora d’escollir que consumir a la següent toma. És a dir, si arribes a l’hora de sopar i no tens gana, no has “d’obligar-te” a fer una ingesta. Però si tens gana, realitzar una bona ració de verdures juntament amb una proteïna de qualitat podria ser una molt bona opció.
- Quins efectes nocius per a la salut ens poden reportar els espectaculars menjars de Nadal?
- Una endrapada de Nadal no tindrà un impacte negatiu per a la salut de forma directe. El que si podria ocasionar son algunes molèsties digestives com ara: sensació d’inflament abdominal, reflux, excés de gasos… Unes dolències que pots revertir si recuperes la normalitat amb els teus hàbits alimentaris saludables.
- Després d’aquestes festes, quin tipus de dieta ens recomanes per a recuperar la línia?
- Si ja estaves en un procés de millora dels teus hàbits alimentaris et recomano que poc a poc tornis a aquesta rutina sense necessitat de realitzar compensacions ni res especial.
- Solament menjant bé ja podem baixar de pes o hem de combinar-lo amb altres hàbits saludables?
- Depèn. En algunes ocasions, solament millorant la qualitat alimentària és possible observar canvis en la composició corporal. En altres casos, a vegades cal ajustar l’aportament calòric a través d’una pauta personalitzada i amb una bona rutina esportiva.
- Després de Nadal, és recomanable fer dietes severes per a baixar de pes?
- Categòricament no. Ni després de nadal ni en cap moment de l’any. Tots aquests tipus de dietes extremadament restrictives solen tenir una data de caducitat curta perquè no ens ensenyen a menjar de forma saludable.
- Quines recomanacions ens fas per a arribar al següent Nadal en forma i evitar-nos fer dieta després?
- Treballar amb anterioritat els teus hàbits alimentaris i així també aconseguir una bona relació amb el menjar.
- És normal passar gana quan fas dieta?
- No és normal ni recomanable.
- Estem a temps d’arribar a “l’operació bikini”?
- Totes les estacions de l’any son bones per cuidar-se i millorar la nostra alimentació.
- Per últim, què ens trobarem quan fem una sessió amb tu a Oreka? Ens posaràs les coses difícils?
- La meva intenció a la consulta mai és posar les coses difícils als pacients. Com sempre dic, no es tracta de que tu t’adaptis a la dieta, la dieta s’ha d’adaptar a tu (als teus gustos, necessitats, objectius, preferències…).
A més, treballarem diferents eines d’educació alimentària que t’ajudin a mantenir els teus nous hàbits alimentaris per a sempre. Així com a treballa aquelles “barreres” que ens dificulten el procés de canvi. També és important que junts abordem aquests mites alimentaris que no et permeten gaudir d’allò que t’agrada.
Tampoc mesurarem exclusivament els resultats amb el pes. Sinó que aprendrem a valorar el procés amb altres factors de salut i sensacions físiques i emocionals.