L’estiu ja és aquí i amb aquest la calor. Moltes vegades en aquesta època sol passar que deixem una mica de banda les rutines esportives i de nutrició saludables que hem establert en la resta de l’any. En el Centre Oreka de Mataró et volem ajudar a cuidar-te durant tot l’any, també a l’estiu.

En aquest sentit, volem donar-vos uns consells sobre practicar esport a l’estiu, uns consells que van una mica més enllà dels típics habituals relacionats amb la hidratació, evitar les hores de més calor del dia i posar-se una gorra i crema per al sol. Aquesta vegada ens centrarem una mica més en el nostre territori, el Maresme i Barcelona, perquè la gent de la zona practiqui esport tenint en compte tots els recursos que disposa als seus voltants.

 

Anem a la platja?

El centre d’osteopatia i fisioteràpia Oreka es troba a Mataró, una ciutat costanera situada al nord de Barcelona. En tota la comarca trobem meravelloses platges que ens permeten exercitar-nos a molts nivells.

Quan realitzem esport en l’aigua regulem millor la temperatura del cos que augmenta per la calor ambiental, per tant, una bona alternativa a l’esport en terra a l’estiu és llançar-se a la mar.

El surf no és precisament una de les activitats que es puguin practicar en les tranquil·les aigües de la mar Mediterrània que banyen la costa catalana. No obstant això, hi ha molts altres esports aquàtics que ens permetran mantenir una rutina al mateix temps que fem una activitat diferent i ens divertim jugant. Algunes de les quals us recomanem són:

  • El paddle surf es practica sobre una taula de surf i consisteix a quedar-se en peus sobre la taula i remar amb una pala per a desplaçar-se. Aquest esport és ideal per a tonificar els músculs de les cames i del tronc, a més té l’avantatge que si et sents acalorat sempre pots refrescar-te en l’aigua.
  • Fer caiac és també una gran activitat per a l’estiu. Mitjançant aquesta activitat remem en una petita barca que ens permet desplaçar-nos per tot el litoral, una activitat que posarà a prova el teu tren superior. Catalunya és un dels llocs de l’estat espanyol en el qual més es practica ja que ens permet accedir a cales, coves i altres relleus del litoral que són de difícil accés per terra. En tot el Maresme trobarem llocs on lloguen caiacs fins i tot per a tot l’estiu.
  • Cada vegada més persones practiquen vòlei a les platges, sobretot després de l’auge de la sèrie “Haykiuu!” i dels campionats que es realitzen cada any per aquestes dates, com el Campionat de Vòlei Platja de Catalunya celebrat el passat mes de maig a Mataró. El vòlei platja és una activitat que exercita pràcticament la totalitat del cos: exigeix córrer, saltar, colpejar la pilota amb força i una certa concentració. Un esport molt complet a nivell físic i molt divertit per a jugar amb amics. A més, en practicar-ho sobre sorra reduïm el risc a patir lesions.
  • La natació en la mar no solament beneficia al tren superior, és una activitat que implica tot el cos i la despesa calòrica és molt alt, la qual cosa ajuda a baixar de pes i mantenir-nos en forma. Pot ser beneficiosa sempre que es practica amb la tècnica correcta. Hem d’anar amb compte amb l’estat de la mar ja que si la marea és forta podem tenir problemes amb les ones i els corrents, intenta practicar natació a la platja els dies en què onegi la bandera verda.
  • L’Snorkel és una activitat molt divertida que podem fer amb amics i família. Una manera de fer esport alhora que descobrim el fons marí, una bona activitat per a conscienciar-se sobre la biodiversitat, com els fantàstics boscos de posidònia del litoral del Maresme. En ser semblant a la natació també reforcem tots els músculs del cos i, a més, té un gran efecte relaxant.

 

Ets més de muntanya?

En el centre de fisioteràpia i osteopatia de Oreka estem especialitzats en esport. Comptem amb un gran equip que barreja la labor d’un entrenador personal amb la fisioteràpia per a realitzar tractaments complets. I aquest article no estaria complet parlant sol de la platja, també ens fixem a la muntanya.

La comarca del Maresme s’emmarca entre les serres de la Serralada Litoral i les platges de la Costa del Maresme, per tant, també podem realitzar tot tipus d’activitats a les muntanyes de la zona com el Montnegre, la Serra del Corredor, la Conreria o el Burriac.

Algunes de les activitats de muntanya que podem realitzar en la zona de Mataró i voltants són:

  • En primer lloc, recomanem realitzar senderisme. Les muntanyes de la Serralada Litoral no són especialment altes, per tant, una de les activitats que poden ser una alternativa a simplement pujar al pic és recórrer la zona seguint els camins senyalitzats. A més, al llarg de les muntanyes i serres de tot el Maresme podem trobar una gran quantitat de jaciments arqueològics megalítics i ibers considerats béns d’interès cultural.
  • L’escalada és una de les activitats que exercita més parts del cos, sobretot el tren superior, els abdominals i les cames. Es poden fer en diversos punts pròxims a Mataró, però recorda sempre fer-ho amb professionals i les mesures de seguretat correctes.
  • El trail running, també conegut com córrer per la muntanya, és un bon exercici per a runners avançats ja que existeix major exigència i precisió en trepitjar. És una bona manera d’entrenar la resistència i fins i tot tonificar espatlles, pit, esquena i abdomen. Com amb la sorra, el sòl dels boscos sol ser més tou i el cop del peu contra el sòl és menys fort que sobre asfalt
  • Si t’agrada estar en llocs més frescos a la muntanya i no et fan por els espais tancats et recomanem provar l’espeleologia. Una activitat carregada de sensacions molt diferents a les que estem acostumats en completa foscor. És important igual que amb l’escalada anar acompanyat de persones que coneguin la ruta i amb el material necessari per a possibles descensos.

Aquestes són algunes de les activitats esportives que us recomanem des de Oreka Mataró per a fer per la zona del Maresme. És important no descurar el nostre cos a l’estiu, per això el nostre equip d’entrenadors personals poden fer-te un pla especial perquè gaudis del bon temps.