La metatarsàlgia és una de les dolències més comuns a les que s’enfronten els runners. Encara que es tracta d’una afecció de baixa gravetat produeix molèsties al caminar i, tenint en compte l’exercici dels runners, també al córrer. La metatarsàlgia als runners es produeix quan s’inflama el tros de la planta del peu situada entre els dits i l’arc plantar, el lloc on recau el pes del cos quan ens posem de puntetes.

Mèdicament, sent més específics i escrupolosos, es produeix una inflamació al cap dels metatarsians, el lloc d’articulació de les falanges i la zona de recolzament principal de la zona anterior del peu.

Patir de metatarsàlgia és molt comú als runners ja que es tracta d’un esport on els peus, i la zona davantera, sobretot, impacten repetidament sobre el paviment amb tot el peu del nostre cos.

A Oreka som especialistes en fisioteràpia i osteopatia esportiva i ens hem trobat amb molts casos dispars que sempre hem pogut ajudar a tenir una bona recuperació. En aquest article volem parlar-vos de les causes més comuns que provoquen metatarsàlgia als runners, els símptomes per a reconèixer-la, consells per a evitar la metatarsàlgia i el tractament fisioterpèutic i osteopàtic per a que els runners amb metatarsàlgia puguin tornar a la seva activitat física habitual.

 

Causes de la metatarsàlgia als runners

Les causes de la metatarsàlgia als runners son moltes i habitualment estan relacionades amb l’entrenament excessiu. No obstant, alguns estudis han aconseguit establir una relació directa de comportaments que poden ser desencadenants d’aquesta dolència:

  • Realitzar curses que impliquen recórrer superfícies dures durant llargs períodes de temps.
  • Portar calçat no adaptat per a córrer, és a dir, amb poca amortiguació a la part davantera dels peus.
  • Per una qüestió de costum pot produir-se metatarsàlgia, quan es recolza excessivament la part davantera del peu quan corres.
  • Quan l’arc plantar és alt produeix una pressió més alta sobre el metatarsià.
  • Quan el segon dit del peu és més llarg que el dit gro el dolo es desplaça fins al segon i por provocar una sobrecarrega de la zona.
  • Els galindons, altres bonys o tenir els dits encorbats cap a baix pot ser una causa per a la metatarsàlgia.
  • El sobrepès també actua com a detonant perquè es produeix una sobrecarrega al peu.

 

Símptomes de la metatarsàlgia als runners

El primer símptoma de la metatarsàlgia que notarà el runner és un dolor a la part davantera del peu, ja sigui a la planta o als dits. Aquest dolor es concentra sobretot a la part de la planta jut abans dels dits i sol empitjorar quan estàs de peu, corres, flexiones els peus o camines. De fet, un dels símptomes més freqüents és sentir dolor quan es trepitgen superfícies dures estant descalç.

En estats més avançats, la metatarsàlgia pot manifestar-se als runners amb la sensació de tenir una pedra o una xinxeta a les sabates. El dolor agut i/o punxant, entumiment i formigueig en els dits dels peus també pot donar-se.

 

Consells per a prevenir la metatarsàlgia

Pot ser que siguis runner i encara no hagis tingut metatarsàlgia, en aquest cas aquests consells per a prevenir-la poden funcionar-te:

  • Revisa habitualment la sola i les plantilles de les sabates esportives que utilitzes per a fer running. Assegurat de que no estan trencades, de que l’encoixinat de la part davantera segueix sent tou i de que les soles no han perdut capacitat d’adaptació.
  • Utilitza sabatilles especials per a fer running. Les esportives que tenen poc tacó i la punta quadrada son les millors per a evitar la metatarsàlgia.
  • Si estàs realitzant una nova rutina d’entrenament, per exemple, afegint kilòmetres a la ruta o pujant desnivells, intenta descansar si sents molèstia a la part de davant del peu.

 

Fisioterapia i osteopatia per a la recuperació de la metatarsàlgia

El dolor de la metatarsàlgia pot provocar canvis a la nostra postura al caminar el que desemboca en dolors i problemes a l’esquena per una redistribució inusual del pes del nostre cos. Per tant, quan es realitza un tractament per metatarsàlgia, en moltes ocasions, també hem d’ajudar al cos a tenir un comportament normal i a reduir el dolor repercutit en altres zones.

A Oreka Mataró tractem la metatarsàlgia per a que puguis tornar a fer running de forma normal utilitzant la fisioteràpia, l’osteopatia i, si el cas és greu, els nostres experts en activitats esportives es dedicaran a que tinguis una tornada a la carrera gradual i adaptada a les teves necessitats.

 

Bibliografia sobre la metatarsàlgia:

Metatarsàlgia, Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/metatarsalgia/symptoms-causes/syc-20354790

Treatment of Metatarsalgia with Distal Osteotomies. David Redfern FRCS. Foot and Ankle Clinics. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1083751517300992

de Cesar Netto , C., Schmidt, E.L., Lalevee, M. et al. Flexor tenodesis procedure in the treatment of lesser toe deformities. Arch Orthop Trauma Surg (2021). https://doi.org/10.1007/s00402-021-03942-9