El síndrome del túnel carpià es produeix per una pressió excessiva al nervi mitjà, situat al canell. Aquest nervi és l’encarregat de dotar de sensibilitat i moviment als dits polze, índex, cor i anular.
Les inflamacions a aquesta zona solen provocar dolor, debilitat o sensació de formigueig. Aquesta afecció sol ser molt comuna; ja que es tracta d’una zona del cos molt angosta i qualsevol disfunció afecta directament al nervi mitjà i lligament carpià anvers.
El dolor del síndrome del túnel carpià està causat per dos motius principals:
- Inflamació dels teixits de la membrana sinovial: La membrana sinovial lubrica els tendons i facilita el moviment dels dits. Quan es produeix una inflamació de la membra, aquesta s’expandeix en direcció al túnel carpià, provocant una pressió sobre el nervi mitjà.
- Túnel carpià estret: Algunes persones neixen amb aquesta disfunció genètica.
A Oreka Mataró tractem el síndrome del túnel carpià mitjançant l’osteopatia y la fisioteràpia. En aquest article us parlarem de les causes principals que provoca aquest dolor tant molest, els símptomes del túnel carpià i, finalment, com podem tractar el síndrome del túnel carpià mitjançant la fisioteràpia, la osteopatia i l’exercici físic.
Causes
A la introducció hem definit com es produeix el síndrome. No obstant, podem establir una sèrie de causes o factors de risc que poden provocar-lo:
- Hi ha estudis que demostren que les dones són més propenses a patir el síndrome del túnel carpià. Així mateix, es concentra a una edat compresa entre els 30 i els 60 anys.
- El síndrome del túnel carpià és hereditari. Hi ha persones que el poden patir ja que el túnel carpià és més petit del normal per una qüestió genètica.
- Activitats de flexió i tensió del canell. Si es fan activitats que impliquen un ús constant del canell de forma perllongada augmenta la pressió sobre el nervi mitjà. També pot ésser provocat per activitats que aplicant una gran força de carga sobre aquesta zona, per exemple, la manipulació de martells pneumàtics.
- Algunes malalties poden provocar el síndrome del túnel carpià: el desequilibri de la glàndula de tiroides, la diabetis, l’artritis reumatoide i l’amilodiosi.
- Durant l’embaràs els canvis hormonals poden provocar aquesta afecció.
- Altres factors que influeixen en el desenvolupament del síndrome del túnel carpià són:
- Obesitat.
- Menopausia.
- Alcoholisme.
- Quist o tumor a la zona del canell.
- Fractura òssia.
Símptomes
Tot i que els símptomes comencen de forma gradual, també poden ser provocats per una lesió específica i que apareguin de forma sobtada. Els experts defineixen diferents símptomes:
- Espasmes musculars irradiats des del canell o l’avantbraç fins els dits, anular, cor, índex i polze.
- Dolor, entumiment, pessigolleig i cremor dels dits, excepte el dit petit.
- Debilitat a la mà.
- Pèrdua de la propiocepció de la mà: no saps on es troba la teva mà a l’espai.
- Pessigolleig o dolor a l’avantbraç i l’espatlla.
Tractament de fisioteràpia, osteopatia i exercici pel síndrome del túnel carpià
A Oreka Mataró t’ajudem amb el síndrome del túnel carpià. Procedim a descriure alguns tractaments al respecte, no obstant, et recomanem que ens contactis per a que els nostres especialistes apliquin tècniques de fisioteràpia, osteopatia i exercici físic adaptat a les teves necessitats.
- Exercicis de moviment de les mans ajuden a millorar els símptomes del túnel carpià. La rehabilitació activa és també un factor clau. Els exercicis que et recomanem són:
- El lliscament del nervi mitjà mitjançant el braç i el canell.
- Lliscament dels tendons.
- És important l’autocontrol dels símptomes i moviments que propicien el dolor.
- Modifica les activitats que et suposen l’aparició del dolor del túnel carpià. T’assessorem per a realitzar-les de forma més còmode i efectiva per a ajudar-te en el teu dia a dia.
- Descansa de forma apropiada. Dorm bé i en una posició a la que evitem la flexió dels canells.
- L’estrès també pot ser un factor de risc per al síndrome del túnel carpià. L’exercici físic adaptat ens ajudarà a disminuir l’estrès i a propiciar el descans.
- L’ús de fèrules nocturnes per a mantenir la mà en una posició estable i neutral és molt efectiva durant el tractament. Algunes inclouen les falanges metacarpianes.
- La punció seca també t’ajudarà a la relaxació del canell.
Bibliografia
Schmid, A.B. et al. Effect of Splinting and Exercise on Intraneural Edema of the Median Nerve in Carpal Tunnel Syndrome – An MRI Study to Reveal Therapeutic Mechanism. (2012). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22231571/
Erickson, M. et al. Hand Pain and Sensory Deficits: Carpal Tunnel Syndrome. (2019). https://www.jospt.org/doi/10.2519/jospt.2019.0301
Lewis, K. J. et al. Group education, night splinting and home exercises reduce conversion to surgery for carpal tunnel síndrome: a multicentre randomise trial. (2020). https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1836955320300242