Arriba l’hivern (finalment) i els esports d’hivern que poden generar lesions esportives com el polze de l’esquiador que des d’Oreka podem rehabilitar al 100% perquè puguis continuar practicant la teva afició favorita.

A l’anomenat “polze de l’esquiador” també se’l coneix com el “polze del guardaboscos”. Es tracta d’una lesió produïda per un moviment sobtat i de gran potència sobre el dit polze que provoca un esquinç en la part baixa del mateix.

En concret, quan es produeix l’abducció forçada lateral de l’articulació metacarpofalàngica del polze, genera un augment de la tensió en el lligament cubital medial que pot provocar el trencament d’aquest.

Depenent del grau de la lesió, és possible que requereixi cirurgia. Per tant, el tractament en rehabilitació integral i fisioterapèutica haurà de posposar-se un temps per a no interferir en el procés de curació natural del cos. En qualsevol cas, des d’Oreka recomanem el tractament immediat amb rehabilitació activa per a recuperar la mobilitat normal i fisioteràpia per a reduir el dolor.

 

Etiologia del polze de l’esquiador

Com ja hem explicat, el conegut polze de l’esquiador és un trencament del lligament en la base del polze: un esquinç en el primer dit.

Les causes per les quals es produeix la lesió del polze de l’esquiador estan relacionades amb forçar el polze en posicions extremes. Aquesta abducció produeix un esquinçament en l’articulació. Es tracta d’un tipus d’esquinçament molt comú en la pràctica de l’esquí: quan es produeix una caiguda amb el bastó agarrat i les mans són les que paren el cop, la corda que està enrotllada en el polze fa que aquest dit es desplaci de manera forta i sobtada cap a fora.

Es diu polze de l’esquiador perquè sol passar amb aquest esport, no obstant això, hi ha altres causes que provoquen aquesta lesió:

  • Esports de pilota, quan la pilota impacta directament i amb força sobre el dit.
  • Gimnàstica.
  • Esports de contacte.
  • Pràctica d’arts marcials.
  • Qualsevol accident que forci el polze en una posició extrema.

 

Símptomes del polze de l’esquiador

Els símptomes del polze de l’esquiador seran més o menys intensos tenint en compte la gravetat de la lesió (esquinç de grau 1, 2 o 3). No obstant això, en general, els símptomes que precedeixen al polze de l’esquiador després de l’accident són:

  • Quan es pateix la lesió normalment s’escolta un espetec corresponent a l’esquinçament de l’articulació.
  • Després de l’espetec ve un dolor agut a la zona de manera immediata que augmenta amb el moviment del dit o en pressionar-lo.
  • Si la lesió és molt greu podem notar inestabilitat articular i pèrdua de força en la zona i una mobilitat anormal, el polze s’obre cap a un costat i no recte.

Encara que els símptomes de la lesió siguin lleus, en el Centre de Fisioteràpia i Osteopatia Oreka de Mataró, recomanem que siguin tractats per un professional mèdic i fisioterapeuta. Sense el tractament fisioterapèutic adequat el polze de l’esquiador pot provocar una inestabilitat crònica del polze i fins i tot artrosi precoç en l’articulació.

 

Tractament mitjançant fisioteràpia i rehabilitació del polze de l’esquiador en Oreka

Com en totes les lesions de lligaments, té diferents graus i això condiciona el tipus de tractament fisioterapèutic i de rehabilitació que podem realitzar des d’Oreka. Si és de grau 1, hi ha una distensió del lligament, però no es trenca. En aquests casos es pot començar a treballar amb fisioteràpia, rehabilitació activa i exercicis personalitzats per a reforçar la zona.

Quan el lligament es trenca parcialment, el pacient haurà de portar un temps una fèrula durant aproximadament 1 mes. L’ortesi immobilitza l’articulació deixant lliure la primera falange. Es recomana realitzar moviments d’aquesta per a evitar entumiments i la de la resta de dits de la mà afectada.

Un trencament de lligament complet ocorre quan aquest s’arrenca de la base i, generalment, és necessària una operació quirúrgica per a reparar-la.

 

Contacta amb l’equip d’Oreka per a més informació!