Es produeix una tendinopatia quan es combina el dolor clínic amb la pèrdua de funcionalitat d’un tendó. Els estudis demostren que el millor tractament clínic front una tendinopatia és l’exercici.

A Oreka proposem la complementació de l’exercici físic personalitzat amb aquells basats en la fisioteràpia i l’osteopatia. D’aquesta manera, sanem el tendó afectat i disminuïm el dolor que pots patir. Un tractament complet.

En aquest article veurem quins solen ser els símptomes d’una tendinopatia, les causes que provoquen una tendinopatia i com és possible una recuperació solament mitjançant l’esport, sense recórrer a cirurgies i a mètodes més agressius que no solen tenir els resultats esperats.

 

Símptomes de la tendinopatia

Els símptomes de la tendinopatia tendeixen a anar desapareixent a mesura que s’inicia un tractament mitjançant l’exercici físic per a recuperar la funcionalitat i la capacitat de càrrega del tendó afectat. No obstant, és cert que és una patologia que pot arribar a ser molt dolorosa.

Depenent de la localització de la tendinopatia els símptomes son variables, però en general es descriuen les següents afeccions:

  • Dolor i sensibilitat extrema en el moviment de la zona afectada focalitzada al tendó.
  • En alguns casos pot causar inflamació o engrossiment del tendó.
  • Vermellor i calor a la zona afectada.
  • Cruixits en el moviment del tendó.
  • Es poden experimentar períodes de rigidesa després de descansos prolongats, per exemple, després d‘aixecar-se del llit al matí.

 

Causes de la tendinopatia

En alguns casos és possible trobar cèl·lules inflamatòries a una tendinopatia, encara que no es tracta d’una inflamació clàssica. Per tant, els antiinflamatoris només son eficaços per a alleujar el dolor, no per a la recuperació del tendó afectat.

Hi ha diversos factors de risc causants de la tendinopatia:

  • Canvi en els hàbits esportius i de mobilitat. El tendó no està preparat per a suportar la quantitat d’energia que se li exigeix després d’un llarg període de sedentarisme.
  • Un canvi a la carrega que comprimeix el tendó.
  • Algunes persones poden patir tendinopaties degudes a la biomecànica del seu cos, per exemple, quan es té una capacitat o una resistència muscular deficient.
  • També entren en joc factors sistèmics com:
    • Edat avançada.
    • Nivells de colesterol elevats.
    • Major susceptibilitat al dolor.
    • Sobrepès.
  • Traumatismes.
  • Sobreesforços o moviments repetitius.

 

Tractament de la tendinopatia amb Oreka

El millor tractament demostrat contra la tendinopatia és l’exercici físic. Poc a poc hem de modificar la càrrega que suporta el tendó per a que torni al seu estat normal. Per a aconseguir-ho la millor opció és l’entrenament personalitzat, ja que es basa per complert en la presentació del dolor i la capacitat de l’individu per a assumir l’esforç físic requerit.

Diversos estudis demostren que el repòs no és eficaç contra les tendinopaties. Encara que pot notar-se, en alguns casos, certes millories a nivell de dolor. No obstant, el descans no augmenta la tolerància del tendó a la càrrega. De fet, poden provocar un agreujament del dolor quan el tendó torna a estar en funcionament.

Un dels punts forts d’Oreka, centre de fisioteràpia i osteopatia a Mataró, és l’entrenament personalitzat per a tractar dolències i recuperar una mobilitat completa i indolora. Has de tenir en compte que curar una tendinopatia no és fàcil i requereix molt temps, per tant, has de ser pacient.

En aquest sentit, des d’Oreka combinem l’exercici físic amb la fisioteràpia i l’osteopatia amb l’objectiu de disminuir el dolor dels nostres pacients i que la recuperació de la tendinopatia sigui més amable.

 

¿Vols començar el tractament contra la tendinopatia al nostre centre de Mataró? Posa’t en contacte amb nosaltres, explica’ns el teu cas i t’ajudarem.

 

Bibliografia sobre la tendinopatia i l’exercici físic

Arnal-Gómez, Anna, Espí-López, Gemma Victoria, Cano Heras, Diego, Muñoz-Gómez, Elena, Balbastre Tejedor, Isabel, Ramírez Iñiguez-de la Torrez, Mª Victoria, & Vicente-Herrero, Mª Teófila. (2020). Revisión bibliográfica sobre la eficacia del ejercicio excéntrico como tratamiento para la tendinopatía del tendón de Aquiles. Archivos de Prevención de Riesgos Laborales23(2), 211-233. Epub 21 de septiembre de 2020.https://dx.doi.org/10.12961/aprl.2020.23.02.07

Balado Iglesias, G. Rodríguez-Fuentes. Tratamiento fisioterápico en la tendinopatía crónica de Aquiles. Revisión bibliográfica. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0211563812000557

Shepherd JH, Screen HRC. Fatigue loading of tendon. Vol. 94, International Journal of Experimental Pathology. 2013. p. 260–70.

Woo SL. Mechanical properties of tendons and ligaments. I. Quasi-static and nonlinear viscoelastic properties. Biorheology [Internet]. 1982 [cited 2020 Jan 30];19(3):385–96. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7104480