La lesió de l’espatlla és una de les causes més comunes de dolor entre els esportistes, sobretot en aquelles activitats que requereixen del seu ús continuat com la boxa, l’handbol o el bàsquet. No obstant això, també es produeixen aquest tipus de lesions mitjançant caigudes o accidents fent exercici en el gimnàs.

A Oreka fisioteràpia i osteopatia a Mataró, com a experts en fisioteràpia esportiva, veiem molts casos provocats per diferents causes. Però, tots tenen alguna cosa en comú: la recuperació d’una lesió en l’espatlla és molt més lenta que les lesions produïdes en altres parts del cos.

La raó és perquè és una articulació complexa que uneix el braç amb el tronc i tendeix a la inestabilitat. Està sotmesa a molts moviments de diferent índole de manera diària:

  • Abducció.
  • Flexió.
  • Extensió.
  • Rotació externa i interna.
  • Adducció.

Quan aquests gestos els portem a l’àmbit de l’esport, portant els músculs i les articulacions a una major pressió, les probabilitats de patir una lesió augmenten de manera quantitativa.

A més, hi ha moltes parts que poden veure’s repercutides de la lesió com la clavícula, la columna cervical, l’escàpula o l’articulació temporo-mandibular (ATM). En el nostre centre de fisioteràpia i osteopatia ens encarregarem de mitigar el dolor de totes les parts afectades alhora que realitzem una rehabilitació activa de la lesió a partir del diagnòstic pertinent.

Lesions més comunes de l’espatlla en practicar esport

Lesió labral d’anterior a posterior (SLAP)

La lesió SLAP es concentra en el labrum, una estructura que connecta la cavitat glenoidal i la càpsula i els lligaments que permeten estabilitzar-la en l’espatlla. És on s’insereix la porció més llarga del bíceps i sol ser una de les causes més probables de lesió en l’espatlla. Poden ser d’origen traumàtic, per traccions brusques de l’espatlla, o degeneratiu, per l’edat o per moviments de repetició relacionats amb l’esport o el treball.

Artrosi d’espatlla

L’artrosi d’espatlla es produeix arran de traumatismes, per artritis o per inestabilitat. Afecta al cartílag articular, produint dolor en repòs, rigidesa i pèrdua de força i mobilitat progressiva. Sol comportar problemes en la vida diària. Si el grau de desgast del cartílag és molt alt és possible que la seva curació comporti cirurgia, no obstant això, pot realitzar-se el tractament mitjançant fisioteràpia i rehabilitació activa.

Espatlla congelada

En articles anteriors del blog d’Oreka hem tractat la síndrome de l’espatlla congelada. Es produeix quan el teixit connectiu del qual formen part l’húmer, l’omòplat i la clavícula (on es troba la càpsula de l’espatlla), s’inflama i s’endureix. És una afecció molt comuna, es calcula que afecta el 2% de la població mundial.

Tendinitis del mànec rotador

La tendinitis del mànec rotador afecta especialment a les persones que practiquen esports amb raqueta com el tennis, el bàdminton o el pàdel. La causa és l’ús continuat i repetitiu del gest d’aixecar el braç aplicant força.

Luxació d’espatlla

La luxació d’espatlla es produeix quan el cap de l’os, l’húmer, es desplaça de la seva cavitat en l’escàpula. Es coneix també com a espatlla dislocada i en moltes ocasions aquest pot veure’s clarament fora del seu lloc, provocant un dolor molt intens. Sol ser provocat per moviments forçats fora dels límits habituals, amb la qual cosa és molt possible que es doni realitzant algun esport.

Tractament de l’espatlla lesionada a Oreka

Per a tractar la lesió d’espatlla a Oreka, el primer pas és la realització del diagnòstic per saber de quina patologia es tracta amb exactitud; mitjançant proves mèdiques facilitades pel pacient i tests ortopèdics i de mobilitat.

Una vegada diagnosticada la malaltia començarem el tractament de l’espatlla mitjançant fisioteràpia, fisioteràpia invasiva i osteopatia. Aquest procés es pot acompanyar, sempre que el personal qualificat del centre de fisioteràpia de Mataró el cregui convenient, de l’ús de l’electroteràpia com ara la diatèrmia.

Finalment, és molt important el treball actiu en tot el procés de recuperació, des de l’inici fins als trams finals, sempre mitjançant supervisió professional. Mitjançant la rehabilitació i l’entrenament personalitzat aconseguiràs que la teva espatlla lesionada torni a funcionar amb normalitat.