L’artrosi és una de les malalties més comuns del món, en total 250 milions de persones la pateixen i és una de les principals causes de discapacitat. A veges s’utilitza la cirurgia per a tractar-la, no obstant, està demostrat que l’exercici físic personalitzat ajuda moltíssim a reduir al mínim el dolor dels pacients.

 

Tractament de l’artrosi a Oreka

Els experts d’Oreka recomanem combinar l’entrenament i tècniques de rehabilitació activa i l’osteopatia en casos d’artrosi. Els estudis que exposem més endavant en aquest article demostren l’efectivitat de l’exercici en el tractament d’aquesta malaltia.

Al combinar l’eficàcia provada de l’exercici controlat amb la fisioteràpia i l’osteopatia, aplicats específicament per a reduir el dolor, aconseguim el benestar per part del pacient. Els canvis d’hàbits i disminuir pes amb una nutrició adequada seran determinants per a reduir les molèsties de l’artrosi el màxim possible.

 

Factors de risc per al desenvolupament de l’artrosi

Com passa a totes les malalties, amb l’artrosi existeixen diversos factors de risc que augmenten les possibilitats de patir aquest trastorn:

  • Les possibilitats de patir artrosi augmentes si altres persones de la teva família ja l’han tingut ja que es por transmetre genèticament.
  • L’obesitat contribueix a patir artrosi ja que, per un costat, el pes estressa les articulacions i, d’altra banda, el teixit greixós pot causar inflamació a les articulacions i als seus voltants.
  • Les dones tenen major probabilitat de patir artrosi.
  • Quan pateixes una lesió esportiva o d’un altra tipus, augmenta la possibilitat de tenir artrosi a la zona afectada.
  • És més probable patir artrosi a mesura que passen els anys.
  • Les persones que neixen amb malformacions a les articulacions o els cartílags corren un major risc de tenir artrosi.
  • Sotmetre a l’articulació a un sobreesforç repetitiu, per exemple, en un treball en concret o un esport, pot arribar a conventir-se en un problema d’artrosi.
  • Patir malalties relacionades amb el metabolisme.

 

Exercici personalitzat per al tractament de l’artrosi

A Oreka, com ja hem comentat, recomanem l’exercici físic controlat per al tractament de l’artrosi. Per a fer-ho utilitzem diferents tècniques testades clínicament i que ajuden a millorar la simptomatologia.

Exercicis de resistència

Per a millorar la força de l’articulació i reduir el dolor s’utilitzen exercicis de resistència. En aquests tipus d’entrenaments és important valorar el grau d’intensitat que ha de tenir ja que en alguns pacients pot resultar contraproduent.

Un estudi realitzat en persones amb artrosi sobre l’efecte de l’entrenament de força d’alta intensitat sobre el genoll i les forces de compressió, de START, va determinar que en la majoria de pacients el dolor i la simptomatologia va millorar. Els exercicis de resistència per a persones amb artrosi han d’estar sempre supervisats per a no generar un esforç excessiu a l’articulació.

Exercici neuromuscular

L’exercici neuromuscular és molt eficaç per al tractament de l’artrosi, sobretot si aquest es vincula amb exercicis de resistència i força. L’entrenament neuromuscular consisteix en la millora del control multiarticular mitjançant elements externs com l’electroestimulació i també interns com la pràctica d’exercicis de propiocepció.

A Oreka podem ajudar-te utilitzant fisioteràpia invasiva a fer exercici neuromuscular i també mitjançant l’entrenament personalitzat.

Córrer una marató?

Una investigació realitzada per Tom Goom al 2019 va indagar sobre els efectes que tenia realitzar una marató en persones amb artrosi de genoll. Els resultats varen demostrar que les persones que van córrer maratons durant un període de 10 anys experimentaven menys dolor. És a dir, l’exercici va millorar la simptomatologia de l’artrosi. Si ets aficionat a fer running no cal que deixis de banda el teu esport preferit per l’artrosi ja que pot ser beneficiós en un futur.

No obstant, si el dolor que experimentes és excessiu sempre has de consultar amb un professional per a evitar agreujar els problemes.

 

Si tens artrosi posa’t en contacte amb Oreka i realitzarem un entrenament personalitzat a la teva mida.