L’esquinçament del menisc es produeix quan aquests cartílags en forma de C, que actuen com a coixí entre l’os del barb i el de la cuixa que convergeixen en el genoll, sofreixen un trencament petit, parcial o total.

Actualment, el tractament més comú per a l’esquinçament del menisc és l’operació quirúrgica, però cada vegada més estudis científics coincideixen que els resultats no són tan efectius com els exercicis de força.

Aquests exercicis de força es realitzen a Oreka en el marc de la rehabilitació activa. Combinant aquesta tècnica demostrada eficaç, amb fisioteràpia i osteopatia amb l’objectiu de disminuir el dolor, aconseguim una recuperació primerenca i eficaç.

 

Com es produeix un esquinçament en el menisc?

L’esquinçament del menisc és una patologia molt comuna en esportistes, tant en esports de contacte o sense contacte. El gir brusc del genoll practicant esport és la causa més comuna.

No obstant això, quan les persones envelleixen és probable que es produeixin esquinçaments degeneratius del menisc. Es deuen al fet que el teixit meniscal està desgastat a causa del pas dels anys, per tant, a mesura que augmenta l’edat de la persona, és probable que es produeixi un esquinçament del menisc per circumstàncies alienes a l’exercici físic. Per exemple: qualsevol gest que produeixi una rotació del genoll anormal pot ser el desencadenant.

 

Símptomes de l’esquinçament del menisc

Quan es produeix un esquinçament del menisc, les persones descriuen la percepció de tenir una sensació d’espetec. En molts casos, els esquinçaments no solen provocar un dolor d’extrema agudesa i l’afectat pot continuar funcionant de manera pràcticament normal. Fins i tot, molts atletes, com ara jugadors de futbol o bàsquet continuen jugant partits.

No obstant això, s’ha constatat que a mesura que passen els dies augmenta la inflamació del genoll i la rigidesa. Els signes més freqüents són:

  • Inflamació.
  • Rigidesa.
  • Dolor en torçar o girar el genoll.
  • Dificultat per a redreçar el genoll
  • La sensació que el genoll s’afluixa.
  • Notar que el genoll està travat quan es mou.
  • Sensació d’enganxament.
  • Sensació de bloqueig.

 

Tractament de l’esquinçament del menisc amb exercici personalitzat de força la millor opció?

En l’assaig FIDELITY es realitza cirurgia per a l’esquinçament del menisc, anomenada meniscectomia parcial artroscòpica, en conjunt amb cirurgia de placebo duta a terme en un grup de persones amb dolor preoperatori. En tots dos grups, no van informar de cap efecte positiu de disminució del dolor després de la intervenció.

Per tant, gràcies a aquest estudi i a molts altres duts a terme, es comença a qüestionar per la comunitat científica l’efectivitat de les operacions en esquinçaments del menisc en comparació amb la teràpia fisioterapèutica, de rehabilitació i exercici personalitzat centrat en l’enfortiment dels músculs de la cama (tots aquells que tenen una relació directa amb el moviment del genoll).

Cada cas és diferent i és important fer-se les proves pertinents per a descartar patologies i cerciorar-se si realment es tracta d’un esquinçament del menisc. Fins i tot en alguns casos d’esquinçament de menisc és apropiada una operació quirúrgica, sobretot en aquells que no mostren millores després de tractaments fisioterapèutics.

En el centre de Fisioteràpia i Osteopatia Oreka Mataró t’ajudem a recuperar-te de l’esquinçament del menisc sense necessitat de passar per cirurgia mitjançant exercicis de força personalitzats en el teu cas. Sobretot és important començar l’activitat física com més aviat millor i l’activació de la cama.

Al blog d’Oreka trobaràs més patologies que han demostrat tenir una millor recuperació amb fisioteràpia i exercici que amb tècniques més invasives. Per exemple:

 

Si necessites més informació no dubtis en contactar amb el nostre equip de professionals d’Oreka!